Desetine povrijeđenih i 33 uhapšena navijača u naredima u Sofiji
(Izvor: EPA/VASSIL DONEV)

Desetine povrijeđenih i 33 uhapšena navijača u naredima u Sofiji

Gotovo 60 policajaca i navijača povrijeđeno je u neredima u Sofiji uoči fudbalske utakmice Bugarske i Mađarske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, saopćile su danas bugarske vlasti.

Hiljade bugarskih navijača protestovale su u četvrtak na ulicama Sofije zbog načina kojim se upravlja Fudbalskim savezom Bugarske, a protest je prerastao u nasilje.

Nekoliko minuta prije početka utakmice, navijači su počeli da bacaju pirotehnička sredstva, kamenje i plastične flaše na policiju. Pošto su zapaljene kante za smeće, policija je odgovorila vodenim topovima. Nadležni su naveli da se okupilo 4.000 navijača, a da je bilo 1.500 policajaca.

"Pregledane su 24 povrijeđene osobe, uključujući sedmero hospitalizovanih zbog povreda glave, preloma i iritacija zbog suzavca", rekla je portparolka gradske Hitne pomoći Katija Sungarska.

Policija je prijavila 33 povrijeđena policajca, uključujući i teže povrijeđene, rekao je zamjenik načelnika Stefan Ivanov.

Uhapšena su 33 navijača, a traga se za ostalim izgrednicima, naveo je Ivanov kritikujući "incidente bez presedana" u toj balkanskoj zemlji.

Bugarska i Mađarska odigrale su neriješeno 2:2, poslije čega se Mađarska plasirala na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine.

Bugarska je osvojila samo tri boda iz sedam utakmica i posljednja je u Grupi G.

Prošle sedmice bugarske vlasti su upozorile na veliki rizik od narušavanja javnog reda i mira na stadionu i van njega, zbog čega je odlučeno da se utakmica odigra bez publike.

Fudbalski navijači traže ostavku predsednika Fudbalskog saveza Borislava Mihajlova, koji je na čelu 18 godina.

Navijači su ljuti zbog loših rezultata reprezentacije Bugarske, koja se nije plasirala na veliko takmičenje u posljednje dvije decenije.

Posljednji put Bugarska je igrala na Evropskom prvenstvu 2004. godine u Portugalu.

Mihajlov je podnio ostavku 2019. godine, poslije čega je povukao odluku.

On je ponovo izabran za predsjednika Saveza 2021. godine, uprkos navodima o nameštanju utakmica i skandalu u vezi sa rasističkim ponašanjem navijača u utakmici protiv Engleske 2019. godine.

federalna.ba/Beta

Bugarska Mađarska neredi Sofija incidenti navijači