Švedska označila Rusiju najvećom međunarodnom sigurnosnom prijetnjom
(Izvor: AA)

Švedska označila Rusiju najvećom međunarodnom sigurnosnom prijetnjom

Rusija je glavna međunarodna sigurnosna prijetnja Švedskoj, a strani neprijatelji mogu pokušati iskoristiti povećan rizik od ekstremističkog nasilja islamista i krajnje desnice, objavila je u srijedu švedska služba sigurnosti.

- Svi moramo da naučimo da živimo s ozbiljnom sigurnosnom situacijom - izjavila je Charlotte von Essen, čelnica sigurnosne službe, na konferenciji za novinare, predstavljajući godišnji izvještaj o prijetnjama s kojima se suočava zemlja koja je napustila vjekovnu neutralnost i aplicirala za ulazak u NATO otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

- Prije svih Rusija, ali i Kina i Iran i dalje predstavljaju najveću prijetnju Švedskoj i u određenoj mjeri zajednički rade na promjeni postojećeg sigurnosnog sistema - kazala je ona.

Prošlog augusta, agencija je podigla svoju procjenu nivoa prijetnje od terorizma na četiri s tri, na skali od pet, nakon nekoliko incidenata u kojima su pojedinci u Švedskoj i susjednim zemljama spaljivali Kur’an, ljuteći muslimane i izazivajući prijetnje džihadista.

U saopćenju uz izvještaj, sigurnosna služba je navela da bi prijetnje i ekstremne desnice i islamističkih grupa mogle biti podstaknute ili iskorištene od neprijatelja Švedske u inostranstvu.

- Strane sile mogu koristiti nasilne ekstremiste i druge vrste organizacija i pojedinaca kao zastupnike za obavljanje aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost - navodi se.

Šef operacija Službe sigurnosti, Fredrik Hallstrom, izjavio je na konferenciji za novinare da, kako je sve veći broj ruskih špijuna protjeran sa Zapada, Moskva mijenja svoju taktiku i "koristi više oportunističkih metoda".

Kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u tek treba da odobri država članica alijanse, Mađarska, čiji bi parlament mogao o tome glasati iduće sedmice. Nordijski susjed Finska, koja ima dugačku granicu s Rusijom, pridružila se prošle godine, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Švedska Rusija NATO