Švedska negira da daje novac i vojnu pomoć Kurdima

Švedska negira da daje novac i vojnu pomoć Kurdima

Švedska je danas demantovala da je pružala bilo kakvu finansijsku ili vojnu podršku kurdskim grupama u Siriji i tvrdi da Turska optužbe koristi samo da opravda svoje protivljenje nastojanjima Švedske i Finske da se pridruže NATO-u.

Turska navodi da nordijske države podržavaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) i druge grupe koje smatra terorističkim i da su uvele ograničenja izvoza oružja protiv Ankare nakon njenog upada u Siriju 2019. godine.

Ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde rekla je da je njena država veliki humanitarni donator za sirijsku krizu kroz globalna izdvajanja za humanitarne aktere.

"Saradnja na sjeveroistoku Sirije se odvija preko Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija. Švedska ne pruža ciljanu podršku sirijskim Kurdima ili političkim ili vojnim strukturama na regiona, ali stanovništvo ovih oblasti učestvuje u ovim projektima pomoći", rekla je ona.

Turska je navela pet garancija koje traži od Švedske, među kojima su prestanak političke podrške terorizmu, prestanak finansiranja terorizma, prestanak naoružavanja PKK grupe i terorističke grupe sirijskih Kurda koje su povezane sa njom.

Zahtjevi takođe pozivaju na ukidanje sankcija na tursko oružje i globalnu saradnju u borbi protiv terorizma.

PKK su terorističkom grupom označile Turska, SAD i EU, čije su Švedska i Finska članice, i vodi pobunu protiv Turske od 1984. godine izazivajući sukobe u kojima je poginulo desetine hiljada ljudi.

Turska od 2017. traži izručenje kurdskih ekstremista i drugih osumnjičenih, ali nije dobila pozitivan odgovor iz Stokholma.

Umjesto toga Ankara tvrdi da je Švedska odlučila da osigura 352 miliona eura za podršku kurdskim ekstremistima 2023. godine i da im je osigurala vojnu opremu, protivtenkovsko oružje i dronove.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je juče da će pokrenuti novu vojnu operaciju u Siriji kako bi osigurao južnu granicu Turske.

Švedsko-finska delegacija će sutra posjetiti Tursku kako bi razgovarala o primjedbama Ankare na kandidature nordijskih država za ulazak u NATO.

Na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto rekao je da razumije da Turska ima sigurnosne brige u vezi sa terorizmom.

"Mislim da imamo dobre odgovore na njih jer smo i mi dio borbe protiv terorizma. Dakle, mislimo da se ovo pitanje može riješiti", rekao je Havisto.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u Davosu da je važno riješiti zabrinutosti koje je Ankara iznijela i naglasio da je Turska važna članica NATO-a.

Svih 30 sadašnjih zemalja NATO-a moraju da se slože sa ulaskom novih članova u alijansu.

federalna.ba/Beta-AP

Švedska NATO Turska
Turska Švedska Finska NATO Recep Tayyip Erdoğan
0 26.06.2022 13:21
Sergey Lavrov EU NATO Rusija
0 24.06.2022 13:50
Francuska Estonija NATO
0 22.06.2022 17:11