Šveđani ne žele VAR tehnologiju
(Izvor: Reuters)

Šveđani ne žele VAR tehnologiju

Najjače fudbalske lige u Švedskoj neće dalje razmatrati uvođenje VAR tehnologije, nakon što se većina klubova usprotivila tome, izjavio je predsjednik Fudbalskog saveza Švedske Fredrik Reinfeldt.

"Ako sam dobro izbrojao, imamo 18 elitnih klubova i dva okruga koji su rekli da ne žele da se uvodi VAR. Mi to poštujemo. Zbog toga nismo iznijeli bilo kakav prijedlog o VAR tehnologiji na ranijem sastanku predstavničkog odbora i ne predviđam sastanak u vezi s tim ni u budućnosti. Zalažem se za poštovanje demokratskih pravila igre", rekao je Reinfeldt za list "Aftonbladet".

Reinfeldt je prošle godine izjavio da je VAR tehnologija budućnost i zbog toga su ga kritikovali navijači. U Švedskoj svaki klub mora da bude 51 odsto u vlasništvu navijača.

On je naveo da su u vrijeme kada je to izjavio bili u toku razgovori da li Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) treba da donese odluku da uvođenje VAR tehnologije bude obavezno. "Danas ne razmišljam tako. Kako sam čuo, odluka je na nama", dodao je Reinfeldt.

VAR tehnologija je konstantno u centru kontroverze u ligama u kojima je uvedena, a mnogi se žale na razne probleme, od previše detaljne analize ofsajda do trajanja prekida utakmica i do nekoliko minuta.

Organizacija "Švedske profesionalne fudbalske lige", koja predstavlja klubove dvije najjače lige u Švedskoj, saopštila je u julu da se većina klubova "aktivno protivi" uvođenju VAR tehnologije. 

federalna.ba/Srna

Švedska VAR tehnolgija