Prilog: Amra Ličina

"Sve će ovo proći, Bosna i Hercegovina će ostati"

Na današnjem okruglom stolu „Kuda ide Bosna i Hercegovina“ o brojnim aktuelnim temama i problemima koji opterećuju i s kojima se suočava BiH, ali i potencijalnim rješenjima govorili su akademik Asim Kurjak, predsjednik Internacionalne akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te akademici Sead Alić, Žarko Papić, Žarko Primorac, Izet Mašić, kao i prof. dr. Halima Resić s Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

“Pokušavamo da napravimo nešto što je kamen, na kome ćemo da ojačamo, kamen na kome smo bili i na kome ćemo biti. Nisam uopšte, to je moje mišljenje, zabrinut za sudbinu Bosne i Hercegovine. Sve će ovo proći, Bosna i Hercegovina će ostati“, ističe akademik Žarko Papić.

Dina Selesković, akademski skulptor i voditelj razreda za dijasporu Internacionalne akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, podsjetila je da su podaci Svjetske banke za BiH poražavajući kada je riječ o emigraciji.

„Dijaspora BiH u svijetu je jedan nevjerovatan resurs koji BiH ima, ali je neiskorišten zbog letargičnosti i manjka institucionalnog pristupa dijaspori. Što je veća naša posvećenost saradnji sa dijasporom, postojat će veća mogućnost da se uhvatimo ukoštac sa svim promjenama koje se dešavaju u našem društvu", kaže Selesković.

„Bosna i Hercegovina ne ide nigdje. Mi dolazimo, prolazimo, odlazimo, ima nas pa nas nema. Međutim, hoćemo li znati razgovarati, hoćemo li biti korektni ljudi, hoćemo li otvarati prostore dijaloga, hoćemo li biti konstruktivni? U tom smislu je i ovaj, jedan u nizu razgovora koji će pokrenuti Akademija“, naveo je akademik Sead Alić.

Almir Badnjević, suradni član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, kazao je da se Bosna i Hercegovina odavno ponaša kao starac koji je nostalgičan i priča samo o prošlosti.

„S druge strane, također, sve veći i veći broj ljudi, dakle - mladih ljudi, najboljih ljudi iz Bosne i Hercegovine, napušta ovu zemlju. To je naš problem broj jedan“, zaključuje Badnjević.

Akademik Asim Kurjak kazao je kako je preko milion i po građana BiH u dijaspori, te da smo drugi u svijetu po tome. Od toga su 224 doktora nauka i 117 pjesnika i književnika. Napomenuo je da još nemamo odgovora kako te uspješne građane BiH vezati s maticom zemljom.

Federalni radio
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.01.2022 18:07
sport Federalni radio
0 16.01.2022 16:25
Vijesti u 12 Federalni radio
0 16.01.2022 13:39
sport Federalni radio
0 15.01.2022 23:37
Vijesti u 22 Federalni radio
0 15.01.2022 22:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 15.01.2022 17:13