Suu Kyi se pojavila pred mijanmarskim sudom nakon dugog javnog odsustva
(Izvor: Arhiva)

Suu Kyi se pojavila pred mijanmarskim sudom nakon dugog javnog odsustva

Svrgnuta mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi u ponedjeljak se lično pojavila u sudnici, u svom prvom javnom pojavljivanju od vojnog udara početkom februara, kako bi se suočila s optužbom za „podsticanje na pobunu“.

To je najteža optužba s kojom se ona suočava, ali je također optužena za kršenje zakona o državnoj tajni i mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Advokat Thae Maung Maung izjavio je da su pravni zastupnici bili u prilici da se odvojeno sastanu sa Suu Kyi prije ročišta i da su raspravljali o pravnim pitanjima. Sedamdesetpetogodišnja čelnica u kućnom je pritvoru od puča.

On je kazao za DPA da je Suu Kyi dobrog zdravlja.

Njeno naredno ročište zakazano je za 7. juni.

Iako je Suu Kyi odgovarala na pitanja suda putem video linka tokom proteklih sedmica, njeni advokati nisu bili u stanju da se lično sastanu s njom.

Specijalna sudnica podignuta je za ročište u prijestonici Naypyidawu, nedaleko od doma Suu Kyi, izjavio je advokat Min Min Soe za DPA.

Protesti širom zemlje protiv puča naišli su na žestoki vojni odgovor u kome je poginulo na stotine ljudi.

U intervjuu emitiranom u subotu za emitera programa Phoenix na kineskom jeziku, mijanmarski vojni čelnik Min Aung Hlaing izjavio je da mediji uveliko precjenjuju broj poginulih, navodeći da je stradalo „tristotinjak“ ljudi.

Sudeći po Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, nadzornoj grupi, najmanje 818 ljudi ubijeno je do sada, dok je više 5.300 uhapšeno.

federalna.ba/Fena

Aung San Suu Kyi sudnica
Aung San Suu Kyi suđenje
0 03.05.2022 08:06
Aung San Suu Kyi Mjanmar presuda
0 27.04.2022 07:41
Mijanmar Aung San Suu Kyi
0 10.01.2022 10:14