Suu Kyi ponovo zatočenica vojne hunte Mijanmara

Suu Kyi ponovo zatočenica vojne hunte Mijanmara

Nakon godina na prvim linijama borbe za demokratiju u Mijanmaru, 76-godišnja nobelovka Aung San Suu Kyi ponovo je zarobljenik vojne hunte dok se suočava sa mračnim izgledima da ostane decenijama u pritvoru, prenosi AFP.  

Bivša liderka Mijanmara je u pritvoru od državnog udara koji je srušio njenu vladu u ranim satima 1. februara prošle godine, čime je okončana kratka vladavina demokratije u zemlji.

Kćerka heroja borbe za nezavisnost, Suu Kyi je provela skoro dvije decenije izdržavajući duge periode kućnog pritvora pod bivšim vojnim režimom.

Njena Nacionalna liga za demokratiju (NLD) pobjedila je na nacionalnim izborima prošlog novembra i spremala se da započne još jedan petogodišnji mandat kao de facto lider nacije.

Ali državni udar i pritvor Su Kyi udaljili su je od demokratskog pokreta u Mijanmaru, dok se bori protiv niza optužbi zbog kojih bi mogla provesti godine u zatvoru.

U ponedjeljak je osuđena na četiri godine zbog optužbi za uvoz i posjedovanje voki-tokija i kršenje pravila uvedenih tokom pandemije.

Presudom je dodata dvogodišnja kazna prošlog mjeseca zbog podstrekavanja protiv vojske i drugih kršenja Covid pravila.

Ona će ostati u kućnom pritvoru jer se bori protiv niza drugih optužbi.

Dok je Suu Kyi i dalje izuzetno popularna u Mijanmaru, njeno naslijeđe u inostranstvu postalo je duboko okaljano ponašanjem njene vlade u krizi te države i ponašanju prema manjinskom Rohingya narodu.

Obračun vojske Mijanmara u 2017. u kojem je oko 750.000 pripadnika Rohingya manjine bez državljanstva pobjeglo iz zapaljenih sela u susjedni Bangladeš praćen je sa jakim zgražanjem javnosti i aktivista za ljudska prava širom svijeta.

federalna.ba/Fena

Mijanmar Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi suđenje
0 03.05.2022 08:06
Aung San Suu Kyi Mjanmar presuda
0 27.04.2022 07:41
Mijanmar Rohingya genocid SAD
0 21.03.2022 15:58
Rohinje Rohindže izbjeglice Mijanmar Mijanmar Burma Indonezija
0 06.03.2022 13:28