videoprilog Ivane Đurđević Bajić (Federacija danas)

Suša ostavila nesagledive posljedice, ratari spas vide u navodnjavanju

U posljednjih 70 godina, rijeka Drina ima najniži vodostaj. Tropske temperature i suša ostavile su nesagledive posljedice. Na udaru je i proizvodnja. Štete u bh. žitnici i do 90%. Spas ratari vide u sistemima za navodnjavanje. Pod ovim sistemima u Semberiji se nalazi oko 2.200 hektara plodnog zemljišta.

U posljednje četiri godine, na području tri semberske mjesne zajednice, sistemi za navodnjavanje postavljeni su na oko 2.000 hektara, u što je uloženo 22 miliona KM sredstava, kako iz budžeta resornog entitetskog ministarstva tako i raznih projekata. Poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da besplatno koriste ovaj sistem.

"Uspjeli smo da postavimo taj sistem koji je funkcionalan, cilj nam je da ovo što smo radili a otvorena je i mogućnost da ovaj sistem se širi i imamo nove površine pod sistemima za navodnjavanje i nastavićemo raditi u tom smislu i narednih godina", kazao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Prvi sistemi postavljeni su u semberskom selu Crnjelovo, poznatom po proizvodnji povrća.

"Sistem se ovdje maksimalno korist jer ljudi žele da proizvedu što bolje i što kvalitetnije". ističe proizvođač i predsjednik MZ Crnjelovo Mićo Živić.

"Mislim da je budućnost u navodnjavanju i ko bude htio da radi i ulaže u to, sunca ima, vode imamo, samo još malo i imaćemo vrhunske prinose. Na ovakvim godinama kukuruz može ići i do 10-15 tona po hekltaru", naglašava proizvođač Mladen Mitrović.

Na PD Semberija, sistemi za navodnjavanje izgrađeni su prije više od 30 godina. Zbog devastacije i dotrajalosti, veliki dio sistema nije bio u funkciji. 2014. godine izgrađen je sistem pumpi što je, pokazalo se, umnogome olakšalo ali i unaprijedilo proizvodnju. Do danas su postavljena još 3 savremena sistema, a u toku je postavljanje i četvrtog.

"Ove godine, kako je krenulo, biće jako bitno navodnjavanje, obzirom da od nove godine do danas nije palo ni 130 litara po m2 ,što je 4 puta ispod prosjeka. Mi smo već krenuli sa navodnjavanjem kukuruza i kukuruza za silažu i već drugi otkos navodnjavamo i daje jako dobar rezultat", ističe direktor PD Semberija Branimir Andrić.

Voda iz kanala Dašnice uvedena je u dva otvorena kanala, koji su rekonstruisani i prilagođeni da u periodu, kada je to potrebno, dižu nivo podzemnih voda. Na taj način je riješeno navodnjavanje za oko 700 hektara obradivih površina.

federalna.ba

Semberija ratari navodnjavanje
jesenja sjetva sjetva ratari Semberija
0 06.11.2022 19:52
berba kukuruza ratari Semberija
0 16.10.2022 12:54
Žepče Mato Zovko navodnjavanje
0 11.10.2022 19:53
batat krompir Semberija
0 12.09.2022 21:23
suša ratari poljoprivreda poljoprivrednici ratar stanje elementarne nepogode
0 21.08.2022 17:37
Semberija suša žetva
0 31.07.2022 12:48