Sunak iznosi predizborni manifest konzervativaca, traži smanjenje poreza
(Izvor: Fena/EPA)

Sunak iznosi predizborni manifest konzervativaca, traži smanjenje poreza

Britanski premijer Rishi Sunak obećat će daljnje smanjenje poreza i pomoć za kupce nekretnina kada u utorak iznese predizborni manifest svoje Konzervativne stranke, u jednom od posljednjih rizičih poteza ovog čelnika koji uvjerljivo zaostaje u anketama javnog mnijenja.

Uz ankete koje pokazuju da konzervativci konstantno zaostaju oko 20 procentnih poena za opozicionom Laburističkom strankom prije izbora 4. jula, Sunak je objavio politiku kojom će ojačati svoju poziciju, od obećanja o više policajaca do nižih poreza i podrške penzionerima.

Do sada, njegove poruke nisu uspjele srušiti vodstvo Laburista, i također se suočava s izazovom desničarske stranke Reform UK, koja je, pod vodstvom aktiviste za Brexit Nigela Faragea, obećala da će predvoditi "pobunu" protiv konzervativaca .

Očekuje se da će manifest stranke, koji sadrži politiku koju će voditi ako formira sljedeću vladu, u velikoj mjeri ostvariti već najavljena smanjenja poreza i odrediti planove za daljnja smanjenja ako bude ponovo izabran za još jedan mandat nakon 14 godina vladavine konzervativaca.

- Omogućit ćemo radnim ljudima da uštede više novca koji zarade, jer su ga oni zaradili i imaju pravo da biraju na šta će ga potrošiti - kazao je Sunak na predstavljanju manifesta na pisti Formule 1 Silverstone u centralnoj Engleskoj, sudeći po transkriptu njegovog govora.

Mediji navode kako se od Sunaka očekuje da će u okviru nacionalnog osiguranja obećati još dva penija po funti, koje plaćaju radnici.

Također će ponoviti svoje obećanje da će ukinuti „dvostruko oporezivanje na rad kada je finansijski sposoban da to učini“ - što se na kraju odnosi na ukidanje nacionalnog poreza na zarade, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Rishi Sunak
Ruanda Velika Britanija Rishi Sunak
0 23.04.2024 09:05
Britanski laburisti konzervativci udarac Rishi Sunak
0 16.02.2024 08:07
Rishi Sunak Izrael Benjamin Netanyahu
0 15.02.2024 21:13
Giorgia Meloni Rishi Sunak Italija Velika Britanija repatrijacija
0 16.12.2023 15:53