Sunak traži od Netanyahua da otvori prelaz Kerem Shalom

Sunak traži od Netanyahua da otvori prelaz Kerem Shalom

Britanski premijer Rishi Sunak pozvao je Izrael da u potpunosti otvori prelaz Kerem Shalom kako bi omogućio isporuku međunarodne pomoći Gazi kroz luku Ashdod, u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Benjaminom Netanyahuom, saopćio je njegov ured u četvrtak.

- Premijer je istakao razmjere humanitarne krize u Gazi i pozvao Izrael da u potpunosti otvori prelaz Kerem Shalom i dozvoli pomorsku dostavu međunarodne pomoći kroz luku Ashdod - navodi se u saopćenju iz Downing Streeta, prenosi Reuters.

Izraelske snage upale su u četvrtak u glavnu bolnicu u južnoj Gazi, nekoliko sati nakon što je u izraelskoj vatri ubijen pacijent i ranjeno šest osoba unutar kompleksa.

Izraelska vojska saopćila je da je to bila ograničena operacija traženja ostataka talaca koje je zarobio Hamas.

Rat ne pokazuje znake kraja, a rizik od šireg sukoba raste kako Izrael i libanski Hezbollah pojačavaju napade nakon posebno smrtonosne razmjene vatre u srijedu.

Vojska je saopćila da ima"vjerodostojne obavještajne podatke" da je Hamas držao taoce u bolnici i da su oni možda još unutra.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni vojni portparol, kazao je da snage tamo izvode "preciznu i ograničenu" operaciju i da neće nasilno evakuirati medicinare ili pacijente.

Izrael optužuje Hamas da koristi bolnice i druge civilne strukture da zaštiti svoje borce, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Rishi Sunak Izrael Benjamin Netanyahu