Stoltenberg: Sloboda je važnija od slobodne trgovine
(Izvor: AA)

Stoltenberg: Sloboda je važnija od slobodne trgovine

Vrednovanje prolaznih ekonomskih zabrinutosti iznad potrebe za dugoročnom sigurnošću loša je pogodba, upozorio je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, Stoltenberg rekao je da je jedna od najvažnijih lekcija iz tekućeg rata u Ukrajini da "ne bismo trebali mijenjati dugoročne bezbjednosne potrebe za kratkoročne ekonomske interese".

"Sloboda je važnija od slobodne trgovine, zaštita vrijednosti važnija je od profita”, rekao je generalni sekretar NATO-a navodeći da je rat u Ukrajini razotkrio zamke stvaranja ekonomskih veza s autoritarnim režimima.

Stoltenberg je rekao da međunarodna trgovina može donijeti veliki prosperitet, ali je upozorio da "ekonomski izbori imaju posljedice za bezbjednost".

"Ovdje se radi o Rusiji, ali i o Kini", kazao je, aludirajući da bi puštanje Rusiji da pobijedi u Ukrajini moglo da podstakne kinesku agresiju.

Stoltenberg je upozorio da otpornost zemalja NATO-a može biti potkopana "prekomjernim oslanjanjem na uvoz roba, poput energije" i "izvozom naprednih tehnologija poput vještačke inteligencije" čime rizikuju ustupanje kontrole nad kritičnom infrastrukturom poput 5G tehnologije.

"Ruska brutalna invazija na Ukrajinu nije bila iznenađenje", naglasio je Stoltenberg.

Nazvao je to "jednim od najbolje predviđenih činova vojne agresije ikada", navodeći da je NATO upozorio na jačanje ruske vojske u Ukrajini i oko nje mjesecima prije 24. februara i početka rata.

Prema njegovim riječima taj potez se uklapao u moskovski obrazac korištenja "vojne sile za postizanje političkih ciljeva" kao što je to bio slučaj s "uništenjem Groznog (u Čečeniji), invazijom na Gruziju (2008.), aneksijom Krima (2014.) i bombardovanjem Halepa u Siriji“.

"NATO čini sve da spriječi širenje rata na teritoriju NATO-a pružanjem vojne pomoći, podrške i obuke za Ukrajinu i uvođenjem sankcija Rusiji, kao i jačanjem prisutnosti na istočnim granicama NATO-a", rekao je Stoltenberg.

Istakao je da se očekuje da će lideri NATO-a zemalja na samitu u junu odobriti novi strateški koncept koji se bavi izazovima modernog bezbjednosnog okruženja, kao i dati zeleno svjetlo za jačanje dugoročne odbrane i odvraćanja u istočnom dijelu NATO-a.

federalna.ba/AA
Jens Stoltenberg Sloboda zaštita vrijednosti
NATO Jens Stoltenberg Rusija Ukrajina
0 30.09.2022 20:16
NATO Jens Stoltenberg Sjeverni tok
0 29.09.2022 12:48
Jens Stoltenberg NATO referendum
0 27.09.2022 19:57
Jens Stoltenberg NATO Kina Rusija Ukrajina
0 22.09.2022 17:26
Rukomet Sloboda Gračanica
0 21.09.2022 22:24
Jens Stoltenberg Vladimir Putin NATO
0 21.09.2022 15:41