Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu na konstruktivan razgovor

Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu na konstruktivan razgovor

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Beograd i Prištinu da se sutra "pozitivno i konstruktivno uključe u najnoviju rundu pregovora" u Bruxellesu.

"To je prilika za Kosovo da pokaže da je odgovoran akter u euroatlantskoj zajednici", rekao je on nakon sastanka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, prenosi Beta.

Ponovio je da je dijalog jedini način da dvije strane riješe probleme.

"Za NATO je važno da Beograd i Priština rješavaju razlike kroz dijalog, pronađu zajednički jezik i dođu do rješenja koja poštuju prava svih zajednica", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Bruxellesu.

Pozdravio je što su se smirile tenzije na sjeveru Kosova i rekao da je neophodno izbjeći eskalaciju.

Naveo je da je Kfor spreman da intervenira kako bi se osigurala sigurnost i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu. Kfor na Kosovu ima oko 3.700 vojnika i, dodao je, nastavlja pratiti situaciju.

Stoltenberg se ranije u srijedu sastao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je izjavio da je za Srbiju značajna uloga Kfora i NATO-a na Kosovu i da će nastaviti da poštuje mandat Kfora.

Vučić je rekao također da je pozicija Srbije da će se držati "međunarodnog javnog prava, rezolucije UN-a, Povelje UN-a, Briselskog sporazuma" i "svega onoga što je potpisano".

federalna.ba

Jens Stoltenberg NATO
Jens Stoltenberg NATO referendum
0 27.09.2022 19:57
Šefik Džaferović Bugarska EU NATO
0 26.09.2022 18:26
Oružane snage BiH NATO
0 23.09.2022 12:46
Jens Stoltenberg NATO Kina Rusija Ukrajina
0 22.09.2022 17:26