Stoltenberg: Članstvo Finske i Švedske u NATO-u će poboljšati našu zajedničku sigurnost

Stoltenberg: Članstvo Finske i Švedske u NATO-u će poboljšati našu zajedničku sigurnost

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako se nada da mogu brzo djelovati ako Finska i Švedska podnesu zahtjeve za članstvo u NATO-u.

Stoltenberg je danas govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu.

Dotakao se i mogućih zahtjeva za članstvo Finske i Švedske u NATO, navodeći da je na njima da odluče da li žele u NATO.

- Mi ćemo poštovati njihovu odluku jer sve suverene zemlje imaju pravo da biraju svoj put. Finska i Švedska su najbliži partneri NATO-a. Ako odluče da podnesu zahtjev za članstvo, to će biti historijski trenutak. Njihovo članstvo u NATO-u će poboljšati našu zajedničku sigurnost, pokazati da su vrata NATO-a otvorena i da je agresija beskorisna - izjavio je Stoltenberg.

Komentarisao je i određene zabrinutosti Turske oko pitanja članstva Švedske i Finske u NATO.

-Turska je izrazila određene zabrinutosti i, kao što to uvijek radimo u NATO-u, mi sjednemo za sto kada se pojave zabrinutosti. Siguran sam da možemo pronaći zajednički jezik i konsenzus o tome kako djelovati po pitanju članstva - rekao je Stoltenberg.

Istakao je da je u okviru sastanka u Berlinu razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom.

-Nadam se da možemo brzo napredovati ako Finska i Švedska podnesu zahtjev za članstvo. Turska je jasno rekla da njena namjera nije da spriječi članstvo. Stoga sam uvjeren da možemo riješiti zabrinutosti koje je Turska izrazila, na način kojim neće biti odložen proces pristupanja - dodao je Stoltenberg.

Naglasio je da Švedska i Finska ispunjavaju uvjete za članstvo u NATO-u i da su dva najbliža saveznika Saveza.

Također, napomenuo je da se Rusija povukla iz okoline Harkova, da njen napad u Donbasu ne može napredovati i da ne može dostići svoje strateške ciljeve, te naveo da će Ukrajina dobiti rat.

Finska i Švedska namjeravaju postati članicama NATO-a koji trenutno ima 30 članica, od kojih dvije angloameričke te 28 evropskih.

federalna.ba/AA

Jens Stoltenberg NATO Finska Švedska Turska
Turska Švedska Finska NATO Recep Tayyip Erdoğan
0 26.06.2022 13:21
Sergey Lavrov EU NATO Rusija
0 24.06.2022 13:50
Francuska Estonija NATO
0 22.06.2022 17:11