videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

Stipendije za oko 400 studenata iz boračkih kategorija s područja USK-a

Kantonalno ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida potpisalo je ugovore o stipendiranju s više stotina studenata iz branilačkih kategorija s područja Unsko-sanskog kantona. S obzirom na to da je broj aplikanata manji nego prethodnih godina, oni koji su stekli pravo na ovu stipendiju jednokratno će primiti iznos od 1.200 KM.

Oko četiri stotine redovnih studenata iz boračkih kategorija iz Unsko-sanskog kantona potpisalo je ugovor o stipendiranju, a ove godine iznos stipendije je značajno veći u odnosu na prethodne godine.

„Drago mi je da smo iznos stipendija povećali na 1.200 KM, a odmah po potpisivanju ugovora i unosu u trezor, nastojat ćemo jednokratno, već naredne sedmice, da isplatimo taj iznos našim studentima“, poručio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona (NES).

Stipendirani studenti su jasnog stava – svaka pomoć je dobrodošla.

„Stipendija puno pomogne da se uplati godina, a upravo na Tehničkom fakultetu imamo dosta grafičkih zadataka i moramo puno pribora uzimati da bismo to ispunili“, navodi Aldin Dedić, student treće godine Tehničkog fakulteta.

Prema riječima Esada Bašagića, ministra za pitanje boraca i RVI USK-a, stipendiranje studenata nije korak na kojem se planiraju zaustaviti.

„Ovo je dobar put da pomognemo djecu naših boračkih populacija koja zasigurno nastavljaju tamo gdje su njihovi očevi stali, a to je razvoj demokratskog društva i Bosne i Hercegovine u cjelini“, poručio je Bašagić.

Prema riječima premijera Ružnića, osiguranje ovakve pomoći dužnost je svih zvaničnika.

„Naši studenti i učenici koji dolaze iz boračkih kategorija su ti koji iz prve ruke znaju kako se diše za domovinu i oni su ti koji iz prve ruke znaju da kada je domovina u pitanju da nema kompromisa“, rekao je Ružnić.

Upravo je stipendiranje studenata jedan od načina kojim Vlada Unsko-sanskog kantona nastoji motivisati studente da ostanu u Bosni i Hercegovini. Da svojim znanjem i radom doprinesu njenom razvoju u svakom segmentu.

federalna.ba

USK studenti stipendije
USK Privredna komora USK nezaposleni mladi
0 30.11.2023 19:10
prosjačenje prisilno prosjačenje suzbijanje prosjačenja USK
0 28.11.2023 19:00
SAD napad studenti Palestinci
0 27.11.2023 09:33
migranti USK Kazim Roshan
0 21.11.2023 19:23
Mostar studenti Palestina Univerzitet Džemal Bijedić
0 10.11.2023 17:12