Stari grad Ostrožac u Cazinu privlači turiste iz BiH, ali i inozemstva

Stari grad Ostrožac u Cazinu jedan je od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ova tvrđava, za koju dokumenti dokazuju da je sagrađena još u 13. stoljeću, na uzvisini , okružena Unom i bogatom prirodom kulturni je i estetski fenomen ovog kraja.

Desetine turista iz BiH i inozemstva bili su danas ovdje. Svi su oduševljeni prelijepom prirodom i ambijentom uopće. Ono po čemu je ovaj Stari grad prepoznatljiv je skulptorska kolonija koja se održava od 1967. godine i obogaćuje kuturno dobro ovog prostora. Posljednjih je godina u ovom ambijentu održano nekoliko koncerata, a gotovo svakog vikenda mladenci se dolaze fotografirati. Ove je godine čak organizirana i matura jedne srednje škole, sa prigodnim toaletama.

Stari grad je postao i turistička atrakcija - kažu nam nadležni da ne pamte ovako uspješnu godinu. Do kraja augusta zabilježeno je 10.000 posjetilaca i u to nisu ubrojane ove kolektivne posjete za svadbe, koncerte i druge manifestacije. Ovo je specifičan ambijent sa specifičnom historijom koji zaista zaslužuje pažnju turista. A za narednu godinu se svakako planiraju i novi projekti. 

Ovih dana realizira se jedan zanimljiv - koji će se najviše ticati onih malih poljoprivrednika. Grad Cazin i Fondacija Mozaik pokreću preduzeće Agromanija koje će imati zadatak da otkupljuje i prodaje domoće proizvode u Cazinu, a kasnije i u kantonu. Sav prihod se ponovno kroz javne pozive usmjerava u društveno korisne projekte za ruralne sredine. 

Cazin je općina koja je najbogatija kestenovom šumom i kestenov med je brendiran na domaćem i inozemnom tržištu. Za subotu je zakazana tradicionalna Kestenijada u mjestu Pećigrad, a krajem mjeseca realizirat će se zanimljiv festival - Čest fest, odnosno festival kestena. Planirane su predstave, radionice za djecu, degustacija proizvoda od kestena, a za nedjelju, 31. oktobra, planirana je šetnja kestenovim šumama. Sve ovo ima za cilj promociju zdravog života, ali i razvoja poljoprivredne, posebno organske proizvodnje. 

federalna.ba

Stari grad Ostrožac Cazin turizam
Cazin požar
0 01.12.2021 18:55
Srednjobosanski kanton skijališta turizam
0 23.11.2021 20:11
turizam Stjepan Primorac Međugorje
0 06.11.2021 15:54
kesten Cazin Chest fest
0 02.11.2021 18:44