Srebrenica: Konferencija o procesu protiv negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti

Srebrenica: Konferencija o procesu protiv negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti

Međunarodna konferencija "Memorijalizacija - Proces protiv negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti" koja je okupila više od 50 učesnika iz cijelog svijeta održana je danas u  Srebrenici u organizaciji Liderske inicijative za Srebrenicu i Memorijalnog centra Srebrenica.

Konferencija je održana u okviru projekta "Istina, dijalog, budućnost" koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Na konferenciji su govorili: Jadranka Kosor (Hrvatska), Draginja Vuksanović-Stanković (Crna Gora), Rovshan Muradov (Azerbejdžan), Eka Tkeshelashvili (Gruzija), Kateryna Yushchenko (Ukrajina), te Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić, prof. Zlatko Lagumdžija i Emir Suljagić iz Bosne i Hercegovine.

Lagumdžija je istakao da se danas prisjećaju Srebrenice kako bi pomogli u izgradnji mehanizama za sprečavanje genocida na osnovu pravde i istine te da iz tog razloga šalju poruku da je nasilje neprihvatljivo i da će počinioci biti privedeni pravdi.

- Svaka generacija kaže za genocid ‘Nikad više’, a nažalost svaka generacija mu svjedoči. Danas u Ukrajini gledamo novi genocid, Putin kaže da nemamo jezik, kulturu ni historiju. Dešava se etničko čišćenje Ukrajinaca - poručila je Kateryna Yushchenko.

Važnu pažnju Memorijalni centar Srebrenica pridaje regionalnom dijalogu na putu memorijalizacije.

- Bezbrojno sam puta pisala o Srebrenici i doživljavala ogroman broj uvreda. Bez obzira na sve stojim uz sve žrtve zločina i nasilja - dodala je Jadranka Kosor.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić zahvalio je Zlatku Lagumdžiji i Rovshanu Muradovu koji vrijedno rade na jačanju Liderske inicijative za Srebrenicu, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

federalna.ba/Fena

Srebrenica Jadranka Kosor Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić
Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide Srebrenica genocid Ann Petrila Hasan Hasanović
0 24.06.2022 22:01
Hajrudin Ćupurija Arhiv Federacije BiH Emir Suljagić
0 24.06.2022 16:58
Dnevnik D Zlatko Lagumdžija
0 23.06.2022 21:19