Srebrenica: Hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem

U Centru za kulturu grada Mostara sinoć je upriličena promocija kapitalnog djela o Srebrenici pod nazivom “Srebrenica: Hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”, autora Mathiasa Finka.

Promotori su bili: Hadžem Hajdarević predsjednik Društva pisaca BiH, Hamza Ridžal novinar i Izudin Šikalo,  direktor Izdavačke kuće „Dobra knjiga“.

Organizatori promocije su Narodna biblioteka Mostar, Centar za kulturu Mostar i Izdavačka kuća “Dobra knjiga.”

Jedan od promotora istaknuo je da ova studija na više od 1.000 stranica nudi iscrpnu genealogiju genocida u Srebrenici. Autor se godinama bavio ovom temom, sam je poduzimao i učestvovao u brojnim istraživanjima u Bosni sakupljajući informacije od stotina svjedoka, a od posebne je važnosti činjenica da je od samog početka pratio rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjih istraživanja koje je autor proveo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu.

Izdavačka kuća “Dobra knjiga” iz Sarajeva publicirala je nedavno monumentalno djelo njemačkog historičara i novinara Matthiasa Finka o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Knjiga koja je pod naslovom “Srebrenica: hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem” objavljena 2016. godine u Hamburgu, rezultat je petnaestogodišnjeg istraživanja koje je ovaj Nijemac poduzeo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja, jednog od najznačajnijih instituta u Njemačkoj po pitanju radova o nasilju u društvu u 20. stoljeću.

Dr. phil. Matthias Fink studirao je američke studije i političke nauke, a zatim studij za savremenu historiju u gradovima München i Tübingen. Doktorirao je 1978. godine o temi „Nacionalni interesi i razvojna pomoć“.

Radio je 35 godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža za razne institucije njemačkog javnog servisa, ARD. Kao vanjskopolitički korespodent izvještavao je iz Srednje i Južne Amerike, Irske, Vijetnama, Palestine. Decenijama je važio kao jedan od najbriljantnijih vanjskopolitičkih komentatora.

federalna.ba/Sanel Kajan

knjiga srebrenica promocija
srebrenica Doboj izbori ponavljanje
0 27.01.2021 20:04
srebrenica Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
0 27.01.2021 09:59
Suad Arnautović CIK BiH srebrenica Doboj izbori
0 23.01.2021 10:25
srebrenica izbori ponavljanje
0 22.01.2021 19:23
Alija Tabaković Mladen Grujičić srebrenica
0 22.01.2021 10:57
Spust niz Guber Guber srebrenica
0 21.01.2021 19:28