videoprilog Azre Delmanović-Avdić (Federacija danas)

Slučaj ubistva u Lipnici: Ranije nije bilo prijava nasilja

Nakon samo dvije sedmice od ubistva Amre Kahrimanović, u Lipnici nadomak Tuzle u porodičnoj kući pronađeno je beživotno tijelo 48-godišnje Selme Baluković. Sve upućuje na to da je ubistvo počinio njen muž, pedesetogodišnji mađarski državljanin s inicijalima E.S.T. Istraga je u toku.

Utvrđuju se sve činjenice u vezi sa ubistvom kod Tuzle

Postupajući tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona i pripadnici Sektora kriminalističke policije kantonalnog MUP-a obavljaju sve potrebne istražne radnje s ciljem utvrđivanja činjenica u vezi sa pronalaskom tijela Selme Baluković (48) u porodičnoj kući u prigadskom tuzlanskom naselju Lipnica,...

“Dana 21.02.2024. godine, oko 11 sati i 50 minuta, dežurnu službu Policijske stanice Zapad obavijestio je građanin da se njegovi prijatelji S.B. i E.S.T., nastanjeni u Lipnici, ne javljaju na njegove telefonske pozive, te da mu se neposredno prije prijave policiji javio na videopoziv E.S.T., inače strani državljanin, gdje je uočio da je krvav i da u krevetu leži S.B, te je zatražio intervenciju policije”, navode iz Uprave policije MUP-a TK-a.

Zbog toga je policija, nasilnim ulaskom, saznala šta se dešava u porodičnoj kući u Lipnici. Dežurni ljekar je odmah konstatovao smrt Selme Baluković, a njen muž je, sa ubodnim ranama, smješten u UKC Tuzla. Uzrok smrti su fizičko nasilje i ubodna rana hladnim oružjem, pokazao je uviđaj. Sa mjesta događaja su prikupljeni svi potrebni dokazi, ali i određeni predmeti koji su od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa ubistvom, kažu iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Za sada sve ukazuje na femicid.

Iako svako novo ubistvo dodatno podiže zid nepovjerenja između građana i institucija, nadležni kažu da postoje slučajevi koje policija ne može spriječiti. Razlog je jednostavan. Nemoguće je djelovati ukoliko ranije nije bilo prijava nasilja. U ovom slučaju je tako.

“Ova porodica nije imala do sad evidentiranih tragova nasilja u porodici na osnovu kojih bi mogao reagovati bilo koji dio sistema - Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, Centar za mentalno zdravlje, Zprava policije, Tužilaštvo... Nije bilo nikakvih informacija da se ovo moglo desiti, a, evo, desilo se”, kazao je ministar unutrašnjih poslova TK-a Hajrudin Mehanović (SDA).

Građane to ne umiruje. Teško je, kažu, psihički podnijeti svaku novu informaciju o ubistvu, a strah je sve prisutniji.

Dok je jedan dio građana zabrinut, postoje i oni koji nerijetko podržavaju nasilje i opravdaju nasilnika ili znaju za nasilje, a ne prijavljuju ga, kaže prvi čovjek MUP-a TK-a. To postaje društveni fenomen koji zahtijeva djelovanje prvenstveno u podizanju svijesti.

“Očito je da u našem društvu previše ljudi ima sklonost ka nasilju i da probleme rješava nasilnim putem. Nažalost, to je dodatno pojačano od prošle godine, kada smo imali ubistvo u živom prijenosu, kada smo imali i one koji su odobravali sve ono što se na svirep i okrutan način desilo Nizami Hećimović i da je nakon toga val nasilja dodatno ubrzan”, dodaje ministar Mehanović.

Stanje bi se sigurno moglo poboljšati upošljavanjem novih kadrova, a Uprava policije MUP-a TK-a će uskoro biti pojačana sa 160 mladih policajaca. Policija je odgovorna za propuste u situacijama kada je nasilje prijavljeno, a nije procesuirano. No, za posljedice nasilja za koje smo znali, a zažmirili smo, krivi smo svi.

federalna.ba

Lipnica ubistvo
Selmin Ibrahimović ubistvo
0 16.04.2024 13:10
ubistvo Lukavac
0 16.04.2024 09:53
ubistvo Marko Mišić
0 08.04.2024 16:02
Danka Ilić djevojčica ubistvo
0 04.04.2024 16:13