videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Slučaj djevojčice iz Kaknja - posljednji alarm za reformu zdravstva

Djevojčica iz Kaknja, operisana u Privatnoj poliklinici Bejtović, i dalje je u kritičnom stanju. Čija je odgovornost - još nije poznato, a u slučaj su uključeni i policija i inspekcija i tužilaštvo. Ono što dodatno zabrinjava je i novo saznanje da ovo nije prvi slučaj ovakve komplikacije tokom operacije. Upravo zato mnogi poručuju - ovo je posljednji alarm za ozbiljne reforme.

Stanje djevojčice iz Kaknja i dalje kritično, brojna pitanja bez odgovora

Djevojčica iz Kaknja operisana u privatnoj poliklinici Rožajac-Bejtović, i dalje je u kritičnom stanju. Ovo nam je potvrđeno iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje je dvoipogodišnjakinja prebačena nakon operacije na očnom kapku. U cijeli slučaj uključili su se policija, tužila&scaro...

“Presvukla sam djevojčicu, na stol je spustila zdravu, čuvala za ručicu dok su je uspavali... Čuvala sam je dok nije zaspala i onda su mi rekli da možemo napustiti salu. Doktorica nam je rekla da bi operacija trebala trajati od sat do sat i po - ostavite nam svoje brojeve, kad se završi sve, mi ćemo vas obavijestiti da napusti ordinacju”, priča Amila Gađun.

Ali od te operacije, djevojčica na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, u komi. Mozak nema funkcije i diše samo pomoću aparata. Istraga čija je odgovornost te šta je moglo poći po zlu je u toku. Za sada poznate tek informacije da doktorica Nina Jovanović nije imala licencu u Kantonu Sarajevo, a anesteziološki aparati Ordinacije Halimić i Poliklinike Bejtović nisu verifikovani. No, nije ovo jedini slučaj komplikacija pri operacijama u našoj zemlji.

“23. jula mi smo riješili taj problem i dijete je dobro. Ne znam tačno koja je ordinacija. Uključili su se i naši anestezilozi, a ono što je meni najvažnije je da smo mi dijete spasili”, kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Upravo zbog ovoga, državne bolnice imaju ugovore sa privatnim ukoliko nešto pođe po zlu. No, zašto uopće dođe do toga i čija je sve odgovornost? To, naravno, ne možemo ni znati dok istrage ne budu završene. Važno je, ipak, napomenuti da se posao o kojem ovise životi mora obavljati odgovorno.

“Anesteziolog odgovara za vitalne funkcije pacijenta te mora rješavati eventualne komplikacije i probleme koji mogu nastati od anestezije i neposredno nakon anestezije. Ako dođe do nekog štetnog incidenta sa lošim posljedicama, onda se mora ostaviti sva medicinska dokumentacija, historija bolesti, izdvojiti lijekove koji su mogli dovesti do incidenta, izdvojiti i aparat s kojim se rađeno, jer mogu se dogoditi neki incidenti i zbog njegove neispravnosti”, objašnjava anesteziolog Mehmed Haznadar.

Gavrankapetanović dodaje kako se komplikacije mogu desiti: “Mogu biti teške, mogu biti tragične i zato svi zajedno kao društvo trebamo u toj nekoj reformi zdravstvenog sistema učiniti sve da u svakom segmentu u kojem se radi bude apsolutno bezbjedno”.

Sada, dok roditelji djevojčice žive agoniju, postavlja se pitanja do kada će se ovakve stvari dešavati. Ovo je, čini se, posljednji alarm za reformu zdravstvenog sistema. No, pitanje je da li je dovoljno glasno odjeknuo. Do komplikacija, jasno, može doći i sa najsavremenijom opremom, no bitno je na vrijeme ispitati kakva je ta oprema i ko upravlja njom.

federalna.ba

Kakanj djevojčica operacija
Sebastian Haller operacija
0 27.07.2022 15:41
Romi Kakanj stambeno zbrinjavanje
0 20.07.2022 20:13
silovanje SAD djevojčica abortus
0 14.07.2022 08:05
abortus silovanje djevojčica SAD
0 04.07.2022 11:13