videoprilog Maide Muhović (Dnevnik 2)

Stanje djevojčice iz Kaknja i dalje kritično, brojna pitanja bez odgovora

Djevojčica iz Kaknja operisana u privatnoj poliklinici Rožajac-Bejtović, i dalje je u kritičnom stanju. Ovo nam je potvrđeno iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje je dvoipogodišnjakinja prebačena nakon operacije na očnom kapku. U cijeli slučaj uključili su se policija, tužilaštvo, i inspekcija. 

Roditelji dvoipogodišnjakinje Amila i Muris Gađun iz Gornjih Lučana kod Kaknja u strahu čekaju svaki poziv iz bolnice. Životi su im se, kažu, u trenutku pretvorili u pakao. Njihova djevojčica je u komi nakon operacije očnog kapka koju je u privatnoj ordinaciji Halimić, odnosno Rožajac Bejtović, izvela doktorica Nina Jovanović, a anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac. Na ovaj zahvat u privatnom sektoru porodica se odlučila zbog, kako navode, dugih listi čekanja. Svi nalazi djeteta prije operacije su, dodaju, bili uredni. Još nemaju potpune informacije i pitaju se šta se zapravo desilo tokom i neposredno nakon operacije.

"Šta se desilo s ostalim dijelom mi ne znamo. I na Koševu su nam gore rekli da ne znaju i da li će se saznati kako je došlo do toga jer je djevojčica bila u potpunosti zdrava. Niko nam nije spomenuo rizik tokom operacije da bi se mogao desiti. Potpisali smo mi papir kao i svaki, čak nam je doktorica rekla da će nakon operacije odležati sat i po i da će je pustiti kući", kaže majka Amila Gađun.  

Kontaktirali smo doktoricu Ninu Jovanović, koja nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazala da ne može davati izjave dok traje istraga. Isto je za medije rekao i anestezolog Rožajac. Doktorica Jovanović u trenutku operacije djevojčice nije imala privremenu licencu za dopunski rad - jasni su iz Ljekarske komore Federacije:

"Navedena licenca nije produžena. Tako da je naš odgovor decidan, dr. Nina Jovanović nije imala Privremenu licencu za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata malodobne djevojčice."

U cijeli slučaj su se uključili i istražni organi. Policijski službenici MUP-a KS-a, a pod nadzorom dežurnog tužioca, poduzimaju radnje i vrše provjere s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja. Na terenu danas i inspekcija u privatnim ordinacijama Halimić i Rožajac Bejtović. 

"Po utvrđenom činjeničnom stanju sve informacije i dokaze do kojih inspektor dođe u postupku obavljanja službene dužnosti biće dostavljene i Ministarstvu zdravstva KS, koje je zahtjevalo inspekcijski nadzor", navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

I dok se čeka nalaz inspekcije, iz laboratorije Verlab navode da ordinacije Halimić i Bejtović nemaju verifikovane anesteziološke aparate. Iz ovih ordinacija danas nisu odgovarali na naše uporne pozive. 

Istovremeno, ministar zdravstva Kantona Sarajevo poručuje da kreću u veliku kontrolu svih privatnih zdravstvenih ustanova. Kontrole, nadzori, provjere. Brojna pitanja sada se gomilaju i čekaju na odgovor. Odgovore čeka i porodica Gađun.

federalna.ba

Kakanj djevojčica operacija
Sebastian Haller operacija
0 27.07.2022 15:41
Romi Kakanj stambeno zbrinjavanje
0 20.07.2022 20:13
silovanje SAD djevojčica abortus
0 14.07.2022 08:05
abortus silovanje djevojčica SAD
0 04.07.2022 11:13