Slavni režiser Sem Mendes snima četiri igrana filma o Beatlesima
(Izvor: Getty Images)

Slavni režiser Sem Mendes snima četiri igrana filma o Beatlesima

Slavni britanski scenarista, režiser i producent Sem Mendes, najavio je u utorak uveče da će do 2027. snimiti i te godine istovremeno objaviti četiri igrana filma The Beatlesima, po jedan o svakom od četiri člana najslavnije grupe u istoriji popularne muzike.

Mendes, koji je dobio Oscara za režiju filma Američka ljepota (American Beauty) 1999 i koji je režirao dva najuspješnija filma o Jamses Bondu, te čitav niz izvanrednih ostvarenja (1917, Revolutionary Road), rekao je da će pomenuta četiri filma biti urađena i povezana "inovativno i revolucionarno", bez dodatnih detalja.

"Čast mi je pričati priču o najvećem rok bendu svih vremena", rekao je Mendes.

On je precizirao da će snimiti četiri odvojena igrana filma, po jedan za svakog člana benda. Mendes je dodao da će sva četiri filma biti objavljena 2027. i da će pričati međusobno povezane priče, po jednu iz perspektive svakog člana benda. Projekt ima blagoslov Paul McCartneyja i Ringo Starra, kao i porodica preminulih John Lennona i George Harrisona.

To je prvi put da su svi oni kao i nosioci prava, diskografska kuća Apple, dopustili igranu ekranizaciju životne priče uz prava na muziku, za film koji nije dokumentarni već je rađen po scenariju.

Imena scenarista i glumaca nisu objavljena.

Mendesova producentkinja Pippa Harris izjavila je da je redatelj na ovu ideju došao prije više od godinu dana, "a to što su Paul McCartney, Ringo Starr, Sean Lennon (sin Johna Lennona) i Olivia Harrison (udovica Georgea Harrisona) na nju reagovali sa tolikom toplinom i entuzijazmom svjedoči o Samovoj kreativnoj briljantnosti i moći uvjeravanja".

"Ono što je posebno uzbudljivo je da Sam ima slobodu da umjetnički obradi živote svakog od članova grupe, bez uslovljavanja i granica i bez pritiska stvarnih protagonista da se ispriča određena 'autorizovana' verzija njihovog uspona i uspjeha", rekla je Harris.

Tom Rothman predsjedavajući i glavni izvršni direktor kompanije Sony Pictures rekao je da "filmski događaji danas moraju biti kulturno seizmični, te da je Samova odvažna i opsežna ideja i to, ali i još nešto više". "Spajanje njegovog filmskog duha, sa muzikom i pričama o životu četvorice mladića koji su promijenili svijet, uzdrmaće publiku na čitavoj planeti. Duboko smo zahvalni svima koji su ovo omogućili i veselimo se što ćemo prekršiti neka pravila Samovom jedinstvenom umjetničkom vizijom", rekao je Rothman.

Nekadašnji bubnjar Beatlesa, Ringo Starr, napisao je povodom ove vijesti na Twitteru: "Da li ste čuli za ove novosti? Da li ste uzbuđeni koliko i ja?"

"Svi smo podržali filmski projekat Sama Mendesa! Ljubav i mir svima", napisao je slavni bubnjar.

federalna.ba/Beta

Sam Mendes The Beatles
The Beatles
0 05.11.2023 21:47
The Beatles posljednja pjesma
0 03.11.2023 08:16
The Beatles pjesma John Lennon
0 27.10.2023 09:12
The Beatles BBC Radio najraniji snimak
0 04.04.2023 09:58