videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Slab će biti i urod masline

Ova godina nije bila dobra za pčelare. Dugotrajne visoke temperature i suša utjecala je na proizvodnju meda, pa će ova godina ostati upamćena kao jedna od najlošijih u posljednjih nekoliko godina. Urodom se ne mogu pohvaliti niti maslinari. Berba maslina je tek počela, ali već se vidi da će urod biti znatno manji u odnosu na prošlu godinu. Sve će to diktirati i cijenu ulja, pa su predviđanja kako će, baš kao i med, ono biti znatno skuplje.

Neumsko zaleđe poznato je i po stoljetnim nasadima koji daju najkvalitetnije i višestruko nagrađivano ulje. Urod će biti nešto manji, ali nisu nezadovoljni.

„Nekad je bilo preko 1.000 litara - ove godine bit će ispod. Nećemo brojiti dok sve ne oberemo“, kaže Josip Matić, maslinar iz Neuma.

No, primjerice, u Ljubuškom, koje posljednje desetljeće postaje pravi maslinarski kraj, nisu optimisti. Suša i visoke temperature, unatoč brizi za nasade, loše su utjecali na količine plodova.

„Takvo stanje je ne samo u Hercegovini već i Dalmaciji, Italiji - neće biti ni 30 posto ulja. Ja kontaktiram sa svojim kolegama u Italiji. Stanje je nikad gore“, dodaje ljubuški maslinar Dragan Mikulić.

On je vlasnik 7.000 stabala masline, ali i jedine uljare u ovom kraju u kojoj masline prerađuju ne samo Hercegovci nego i Dalmatinci, pa najbolje može usporediti prošlu i ovu godinu: „Prošla godina je bila luda godina. Ovdje su kamioni išli - po 20-30 kamiona u redu čekalo je  preradu. A ove godine, ljudi koji su dogonili u kamionu - sad gone u prikolici. Bit će to za 20-30 posto od prošlogodišnjeg“.

Ipak, maslina, kakva god da je godina, ne iznevjeri. Ulje će se, istina, prodavati skuplje, najvjerojatnije 30 maraka po litru, ali, čini se, bit će iznimne kvalitete. Dosta toga ovisi i o sorti i podneblju. Kod nas je najzastupljenija oblica, koja podnosi sušu, ali ne i visoke temperature.

„Kod maslinarstva su bitne te mikrolokacije. Ja se vozim po Hercegovini i Dalmaciji pa negdje prođem kraj ceste i vidim masline - savile se grane, a negdje slabo. Imaju te neke cake, da li se radi ili ne radi, mada maslina rodi i kada se ne radi, da ona neki svoj trud“, objašnjava Matić.

Iskusni maslinari kažu - ako je jedna godina bila loša, sljedeća će biti dobra. I ne gube nadu. Baš kao i pčelari, koji bi najradije zaboravili 2021. godinu, koja je bila sve samo ne medonosna. Zbog toga će i med biti znatno skuplji.

federalna.ba

masline maslina maslinovo ulje
Ilija Miletić maslinovo ulje masline maslina
0 24.03.2024 10:34
Kemal Hrnjić masline maslina maslinovo ulje proizvodnja maslina Maslinarstvo Ilija Miletić Marin Primorac
0 21.03.2024 19:22
Centar za maslinarstvo maslinovo ulje masline maslina Maslinarstvo
0 10.03.2024 08:15
masline maslina maslinovo ulje uljara Neum
0 30.10.2023 23:51
masline maslina Neum Istra Josip Matić
0 20.04.2023 23:00