Skupština Crne Gore: Privremeno ukinut PDV na brašno i jestivo ulje
(Izvor: Ilustracija/Canva)

Skupština Crne Gore: Privremeno ukinut PDV na brašno i jestivo ulje

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojima je predviđeno smanjenje akciza na gorivo do 50 odsto, privremeno ukidanje PDV-a na brašno i jestivo ulje, kao i smanjenje na sedam odsto PDV-a na so.

Kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, akcize na gorivo će se za sada smanjiti za 40 odsto, što bi po trenutnim cijenama značilo smanjenje cijene dizela za 21 cent, a benzina za 26,6 centi.

Prijedlog zakona su podržali poslanici parlamentarne većine, Socijaldemokrata i dio poslanika Demokratskog fronta koji su prisustvovali sjednici, dok raspravi i glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokrata, Demosa i Ujedinjene Crne Gore.

Uz to, Skupština je izglasala amandman poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara, koji je korigovao ministar finansija Aleksandar Damjanović, a kojim je predviđeno da se povećavaju akcize na duvanske proizvode tako što bi se cijena paklice povećala za oko 10 centi od 1. juna, a do čega će se doći korekcijom akciznog kalendara, pa će tako do novog poskupljenje cigareta za dodatnih 10 centi doći 1. januara 2023.godine.

federalna.ba/AA

Crna Gora PDV brašno jestivo ulje