Prilog: Lejla Hodžić

Skaki određen jednomjesečni pritvor

U Općinskom sudu u Sarajevu održano je ročište osumnjičenom ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, na kojem mu je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bjekstva, ili da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Tužilac Darko Soldat kazao je da sestra osumnjičenog boravi i u Kataru i u Turskoj te da naša država nema nikakav bilateralizam s Katarom kada je riječ o izručenju. A slična situacija je i s Turskom, rekao je tužilac, obrazlažući da u slučaju bijega ne bi bio izručen iz tih zemalja. Tužilac je naveo i da postoji mogućnost utjecaja na svjedoke.

Abdulah Skaka osumnjičen je za više krivičnih djela, rekla je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

Senka Nožica, advokat Abdulaha Skake, istakla je da svojom izjavom ne želi utjecati na časni sud, a eventualna žalba uslijedit će nakon što bude stigao i pismeni otpravak sudskog rješenja.

 

Privođenje Skake izazvalo je brojne reakcije u javnosti koja je podijeljenog mišljenja, ali se posebno ukazuje na problem medijskog praćenja i policijskih radnji tokom posljednjih hapšenja, osim Skake, i Senaida Memića te Ibrahima Hadžibajrića. Oštre kritike ponovo je uputio i reis-u-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, ali i aktuelni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, gostujući na TV Sarajevo. Izrazio je nezadovoljstvo načinom privođenja bivših načelnika i jednog gradonačelnika, rekavši da nije bilo potrebe za takvim ponižavanjem.

   

Bivši gradonačelnik Sarajeva i aktuelni ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka uhapšen je u utorak, 23. maja, u okviru operativno-
-taktičke akcije "Vizionar" pod sumnjom da je počinio više krivičnih djela - zloupotreba položaja, kojom se tereti za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada te davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća - da Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika. Osumnjičen je i da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice, te za krivotvorenje finansijskih izvještaja kao i za nezakonito odobravanje sredstava Grada za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do, u opštini Trnovo u Republici Srpskoj, gdje se nalazi i njegova vikendica. 

Abdulah Skaka Federalni radio
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.06.2024 12:59
Federalni radio sport
0 01.06.2024 23:45
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.06.2024 22:02
sport Federalni radio
0 01.06.2024 17:45
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.06.2024 17:43
sport Federalni radio
0 30.05.2024 22:57