Sjedinjene Države dale Ukrajini oružje zaplijenjeno od Irana
(Izvor: Fena/Centcom)

Sjedinjene Države dale Ukrajini oružje zaplijenjeno od Irana

Washington je Ukrajini dao oružje i municiju koji su zaplijenjeni dok su ih iranske snage slale pobunjenicima koje podržava Teheran u Jemenu, saopćila je američka vojska u utorak.

Transfer prošle sedmice uslijedio je u trenutku kada Ukrajina pati od značajne nestašice municije, a američki republikanski zakonodavci blokiraju novu pomoć, ali ne rješava potrebe Kijeva za ključnim artiklima kao što su artiljerija i municija za protuzračnu odbranu.

- Vlada SAD prenijela je ukrajinskim oružanim snagama preko 5.000 AK-47, mitraljeza, snajperskih pušaka, RPG-7 i više od 500.000 metaka 7,62 mm municije - objavila je Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) na društvenim mrežama.

"Ovo oružje će pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije" i dovoljno je materijala za opremanje brigade, navodi se.

Oružje i municija zaplijenjeni su između maja 2021. i februara 2023. sa četiri "broda bez državljanstva" dok su zalihe prebacivane iz iranske Revolucionarne garde jemenskim Huti pobunjenicima, saopćio je CENTCOM.

- Vlada je stekla vlasništvo nad ovom municijom 1. decembra 2023. putem građanskih zahtjeva Ministarstva pravde za oduzimanje - navodi se.

Huti gađaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od novembra 2023. u napadima za koje kažu da su u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi - što je značajan međunarodni sigurnosni izazov koji prijeti glavnom brodskom putu.

federalna.ba/Fena

SAD Ukrajina municija