videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

Širom Bosne i Hercegovine pravoslavni vjernici dočekali Božić

Poruke mira, suživota i tolerancije odzvanjale su danas u svim hramovima naše zemlje. Centralno Božićno bogosluženje održano je u Sarajevu, služio ga je mitropolit dabrobosanki Hrizostom. Blagdan rođenja Isusa hrista vjernike podsjeća na snagu ljubavi, mira, zajedništva i praštanja.

Božić je najradosniji događaj u hrišćanskom svijetu, i slavi se kao početak novog vremena, u kom se potvrđuje biblijsko svjedočanstvo o spasitelju koji je sišao na zemlju da bi čovjeka uzdigao do nebeskih visina. Protojerej stavrofor prof. dr. Vladimir Stupar pročitao je poslanicu patrijarha Porfirija, u kojoj su kritikovane vlasti na Kosovu, izražena žalost spram jednog vjerskog rata u Ukrajini.

“Posljedice tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba, podsticanog svakodnevno spolja, strašne su, a ratni požar, kao nikada do sada, prijeti cijelom svijetu”, rekao je Stupar.

U poslanici Porfirije poručuje da je tajna Božića sadržana u beskrajnom smirenju Prevečnoga koji se rodio kao djetence. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poželio je vjernicima da u svoja srca smjeste Hristosa, s njim ljubav i mir.

“Molimo se da u nama, ali i u svima s kojima dijelimo prostor i vrijeme života i svima narodima svijeta zavladaju ljubav, razumijevanje i božićna dobra volja i mir koja prevazilazi svaki um”, poručio je starješina Saborne crkve u Sarajevu.

“Neka svima bude srećan i blagoslovljen Božić, da se mir Božiji, mir među ljudima, useli u svaki dom, u čitav svijet među sve ljude i narode”, zaželi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Nakon jutarnje najvažnije liturgije koja se služi na ovaj blagdan, vjernici odlaze kućama i u porodičnoj atmosferi, nastavljaju proslavu Božića kojem je prethodio četrdesetodnevni post.

Najradosniji hrišćanski praznik Božić obilježen je širom Bosne i Hercegovine. Blagdansko jutro počelo je liturgijom, a pravoslavni vjernici slavlje su nastavili tradicionalno u svojim domovima sa porodicom. U prazničnom, dobrom raspoloženju, poglavari pravoslavne crkve i vjernici uputili su poruke mire, prijateljstva i ljubavi, te poželjeli da ova godina bude ispunjena samo dobrim.

“Stradaju naša jednovjerna braća u Rusiji i u Ukrajini i neka Gospod koji je car mira donese mir i tamo. On zna kako će mimo planova onih koji su to sve do kraja isplanirali”, poručio je episkop banjalučki Jefrem.

“Poruka jevanđeljska jeste i pastira koji su se poklonili Hristu, govorili su i pjevali: Slava na visini Bogu, na zemlji mir, ljudima dobra volja. To je ono što priželjkujemo i ovog Božića”, istakao je protojerej Marko Maleš, starješina Hrama rođenja presvete Bogorodice u Zenici.

“Ovaj praznik nas obavezuje da budemo ljudi, da budemo hrišćani, da živimo u skladu s ljudskim, moralnim vrijednostima”, naglasio je paroh bihaćki Slaviša Milinović.

federalna.ba

Božić
Slovačka Božić advent
0 04.12.2023 09:37
Napredak Božić Napretkovi božićni dani
0 27.11.2023 17:52
Badnjak Bijeljina Semberija Božić
0 06.01.2023 17:59