Mirjana Topić-Landeka

Sindikati prosvjete u HNŽ: Bez zadovoljavajuće ponude slijedi štrajk

Kada je uspostavljana nova vlada Hercegovačko neretvanske županije najavljena je stalna komunikacija sa socijalnim partnerima odnosno sindikatima. U borbi za bolji status, prvenstveno veće plaće, ostali su prosvjetni radnici. Od Vlade traže povećanje plaće za 15 posto i ne pristaju na 2.5 posto što je kažu ponižavajuće. U Vladi kažu kako problem prosvjetnih djelatnika žele riješiti sustavno radeći na pedagoškim standardima i uvođenju mentorstva kojega do sada nije bilo godinama. O sindikalnim traženjima povećanja plaće u Otvorenom studiju govore predstavnici Koordinacije sindikata u HNŽ-u. Goran Miličević, Sindikat učitelja HNŽ-a, predsjednik Sindikata srednjih škola Josip Milić te ministar obrazovanja, kulture i sporta u HNŽ-u Adnan Velagić.

 ''Uzeli smo prosječnu plaću po županijama i onda smo uzeli da osnovna  plaća u našoj županiji bude srednja prosječna plaća iz svih županija i ona je iznosila 1.485 KM za nastavnika u osnovnoj školi i to 2,5 posto. Za srednju školu plaća je iznosiola 1.556 KM. Prosječna plaća u HNŽ-u bila je nešto veća od prosječne iz ostalih županija, ali bi je povećali za 2.5 posto i ona bi iznosila oko 1.595 maraka'', kazao je resorni ministar Adnan Velagić odgovarajući na upit o povećanju plaća. Kazao je kako bi to značilo da su treći u cijeloj Federaciji BiH po visini osnovne plaće. Trenutno, kazao je ministar, Vlada HNŽ-a ne može povećati plaću prosvjetnim djelatnicima jer bi to bilo destabilizirajuće za proračun.

Predstavnici Koordinacije sindikata u HNŽ-u smatraju kako je povećanje od nekih 30 maraka ponižavajuće za prosvjetne djelatnike. '' Moja plaća je 1.459 maraka i ona je ispod prosjeka kojega ministar spominje. Mislim da je to bruka i sramota. Ministar je trebao reći i kolika je njegova plaća. Trebao je kazati kako je njegova plaća 4 i pol tisuće maraka, da je plaća premijerke pet tisuća maraka i da na to sve ide minuli rad. Kad se spominju plaće prosvjetnih djelatnika red je i da dužnosnici spominju svoje'', kazao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u HNŽ-u Josip Milić.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Goran Miličević napominje kako kod isticanja plaća treba kazati kako su to plaće bez 10 postotnog poreza na plaće. ''Mi u sindikatima ne vjerujemo da se naš proračun puni ovako kako oni govore, slabo ili nikako. Sve druge Vlade su iznašle mogućnost da povećaju ili osnovicu ili koeficijente ili jednokratne pomoći.  Kad se sve to stavi na gomilu to je druga priča. Mi smo sada osmi od deset županija po visini plaća'', zaključio je Miličević.

Kako prosvjedi nisu urodili ponudom koju bi sindikati prihvatili, odlučili su se za generalni štrajk kojega neće organizirati ukoliko Vlada ponudi povećanje s kojim će biti zadovoljni članovi sindikata. Sindikati su već zatražili proces mirenja od Ministarstva rada i očekuju da mirovni proces počne. U obrazovnom sustavu u Hercegovačko neretvanskoj županiji radi oko 3 tisuće djelatnika.

Otvoreni studio Federalni radio Radio Federacije BiH prosvjetni radnici štrajk prosvjetnih radnika
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.07.2024 23:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.07.2024 17:55
sport Federalni radio
0 14.07.2024 17:04
Vijesti u 12 Federalni radio
0 13.07.2024 12:28
sport Federalni radio
0 12.07.2024 23:42
Vijesti u 22 Federalni radio
0 12.07.2024 21:41