Prilog: Velida Kulenović

Sindikat kompanije AMZ najavio protestni skup - uprava odbila novi ugovor sa uvećanim cijenama satnice

Sindikat kompanije ArcelorMittal Zenica najavio je protestni skup zbog odbijanja Uprave ove kompanije da potpiše novi ponedinačni kolektivni ugovor sa uvećanim cijenama satnice i ostalih naknada, saopćeno je na današnjoj press konferenciji kojoj su prisustvovali i predstavnici sindikata ArcelorMittal Prijedor. Iz Uprave je ponuđen ugovor koji je bio na snazi do kraja maja ove godine, bez povećanja plaća i naknada, a koji bi bio važeći u narednih godinu dana.Sindikalci smatraju da su milionska dobit kompanije i visoka produktivnost rada dovoljan razlog za povećanje cijene rada.

Iz Uprave kompanije ArcelorMittal Zenica nisu pokazali dovoljno razumijevanja za rast troškova života, nasuprot izuzetnim rezultatima, te dobiti koja je veća od 200 miliona KM, tvrde u sindikatu. Nakon niza sastanaka Uprava je ponudila uvjete iz važećeg ugovora, kaže predsjednik sindikata Rašid Fetić.

„Od nas se  tražilo da potpišemo isti kolektivni ugovor na godinu dana sa nula posto povećanja, što naravno nismo prihvatili i nećemo odustati od naših zahtjeva i istarjaćemo u ovome. Naši su zahtjevi povećanje satnice, koeficijenta, naknade za topli obrok, regresa i poboljšanje uslova rada“, kazao je Fetić.

U 2023. godini prosječna potrošačka korpa je skoro 2921 KM, što je 232 KM više nego u prošloj godini, a prosječna plaća je porasla za samo 250 KM. Radnici ArcelorMittalla su radili i ako posmatramo prihod po radniku, to je najproduktivnija kompanija naveo je Kenan Mujkanović predsjednik sindikata metalaca ZDK:

„Plata radnika AMZ se obračunava primjenom najniže satnice grane metala, a to je 4,40 KM i to je sva istina. Najviše je KV radnika koji rade dnevnu smjenu i koji nemaju dodatke na uslove rada i za 165 radnih sati ima osnovnu  943 KM što je sramno za jednu takvu fabriku koja ima takve prihode i koja je ostvarila takav finansijski rezulatat. Govorimo o 265 miliona KM čiste dobiti. Ne postoji firma u ovom dijelu Evrope koja je napravila takav rezultat.“

Više do 1000 radnika su kvalificirani radnici koji za 165 sati imaju početnu plaću od 943 KM što je neprihvatljivo. Podršku kolegama su dali i sindikalci iz Prijedora. Saša Kukolj predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS:

„Ono što nama nikada neće biti jasno da neko sa druge strane  nema sluha i smatra da nismo dostojni u svojim argumentima koje iznosimo i kako neko sa druge strane očekuje razumijevanje od strane radnika.“

Dovoljno je prostora za poboljšanje standarda radnika Mittala, nakon prezentacije podataka, mada smatramo da je ovo stvaranje uvjeta za pogodnosti kompaniji u dijelu koji se odnosi na visinu cijena energenata, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza:

„Savez samostalnih sindikata BiH će biti uz radnike AMZ bićemo i na protestima zakazanim za petak. Imaćemo posebnu rezoluciju sa kojom ćemo se odrediti prema Upravi kompanije i na Kongresu Saveza 23.9. i kao Kongres ćemo dati podršku svim opravdanim zahtjevima.“

 U Sindikatu najavljuju protest za petak 22. septembra, a potom i aktivnosti na pokretanju generalnog štrajka.

 

Arcelor Mittal Zenica Federalni radio
sport Federalni radio
0 09.12.2023 23:10
Vijesti u 22 Federalni radio
0 09.12.2023 22:14
Vijesti u 17 Federalni radio
0 09.12.2023 17:57
sport Federalni radio
0 09.12.2023 17:55
Vijesti u 12 Federalni radio
0 09.12.2023 16:41
sport Federalni radio
0 08.12.2023 23:30