Rudari RMU Kreka prekinuli štrajk, ali problemi nisu potpuno riješeni - za FR govori Sinan Husić

Rudari Krekinih rudnika prekinuli su generalni štrajk nakon što je postignut dogovor sa Elektroprivredom BiH. Tokom pregovora socijalnih partnera rudarima je prijepodne isplaćena plata za februar a ispunjen je i drugi uslov iz dokumenta koji su uputili Upravi rudnika mrkog uglja Kreka i Elektroprivredi BIH predstavnici Sindikalne organizacije Kreke. U razgovorima je dogovoreno i dalje investiranje u rudnik za naredne tri godine.  

Podsjetimo, više od dvije hiljade Krekinih rudara jutros u 7 sati stupilo je bilo u generalni štrajk, zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora.

Nakon prekida štrajka saopćenje javnosti uputila je i Elektroprivreda BiH, koja navodi, da se ostavlja samo jedan izbor :  reorganizacija rudnika ili stečaj.

Elektroprivreda BiH kao Vladajuće društvo Koncerna EPBiH, navodi, redovno ispunjava i izmiruje sve obaveze prema rudnicima, samostalnim privrednim društvima, koja svojom osnovnom djelatnošću ostvaruju prihode i iz istih, između ostalog, isplaćuju plate radnicima.

Razloge za neisplaćivanje plata treba tražiti u činjenici da rudnici Koncerna EPBiH ne ostvaruju planiranu proizvodnju, a time i prihode. Proces reorganizacije rudnika pokrenut je s ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja. U dosadašnjoj provedbi procesa doneseni su pravilnici o organizaciji i data je saglasnost Vladajućeg društva na pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta koji trebaju stupiti na snagu 1. maja 2021. godine.

Prema preliminarnim podacima na dan 31.12.2020.godine, ukupne obaveze rudnika Koncerna EPBiH po svim osnovama, iznose 920 milion KM. Od tog iznosa, dugovanja prema državi su blizu 495 miliona KM , navode u saopćenju.

S rudarima je bio i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH, koji je ponovo ukazao na težak položaj rudara i zaposlenih u rudnicima što zbog izvjesnog restrukturiranja rudnika, što zbog nedovoljnog ulaganja u rudnike i proizvodne procese.

Husić ističe kako i plan restrukturiranja treba provoditi na human način te kako je Sindikat zatražio da i rudari budu u prioritetima za vakcinisanje zbog pandemije koronavirusa, posebno jer uslovi rada ne dozvoljavaju u jamama provodjenje epidemioloških mjera.

Sa Sinanom Husićem razgovarala Lejla Hodžić.

Sinan Husić Federalni radio Radio Federacije BiH
Federalni radio Radio Federacije BiH HKD Napredak Napredak
0 14.04.2021 17:04
Federalni radio Radio Federacije BiH Sarajevo
0 14.04.2021 17:02
Federalni radio Radio Federacije BiH Tešanj Suad Huskić
0 14.04.2021 16:59
Ljudska prava Federalni radio Radio Federacije BiH
0 14.04.2021 16:57
gluma glumci radio Federalni radio Radio Federacije BiH Priče za dobar dan
0 14.04.2021 13:08
Vijesti Vijesti u 12 Radio Federacije BiH Federalni radio radio
0 14.04.2021 13:05