'Schmidt teško da može raspetljati stvari, najveći gubitnici su građani BiH'

"Mediji su zadnjih desetak dana stalno spekulirali da će taj dan visoki predstavnik intervenirati. Danas su se pojavile te tri neke varijante u kojima se govori o jednoj vrsti jednokratnih i nekih trajnih rješenja, govori se o tome da će visoki predstavnik čak sebi dopustiti pravo da zabrani prelaske iz stranke u stranku, što je u najmanju ruku smiješno. Ja ne vjerujem u takvo nešto, mada nakon 2. oktobra i njegove intervencije u momentu kad se zatvaraju biračka mjesta svakakva nevjerovatna mogućnost je potpuno vjerovatna", istakao je u Odgovorite ljudima novinar Sead Numanović.

"Ono što je sigurno je da će visoki predstavnik uraditi sve što može da Dragan Čović ne bude oštećen i da Nermin Nikšić bude premijer i da tog premijera izglasa neka većina. Narodski kazano, da Dragan Čović bude sit, a da neka Osmorka bude na broju. U tim gabaritima ide njegovo ponašanje i djelovanje. Čovjek koji je realno u dobroj mjeri zakuhao ovu političku situaciju svojom intervencijom 2. oktobra teško da može novom odlukom raspetljati stvari."

Dodaje da je na HDZ-u 1990 i preostalim strankama u Federalnom parlamentu ogroman teret.

"Koliko sam ja shvatio, sa njima će i Andrej Plenković, ako već nije, obaviti razgovor i uputiti ih u ispravnu odluku. Ako se izjalovi taj plan, prvo Christian Schmidt će biti teško, teško poražen, njegovo nametanje onda neće imati smisla. Drugo, onda se stvari postavljaju tako da s evlada FBiH mora izabrati u skladu sa sastavom rukovodstva Federacije, odnosno u kombinaciji SDA-SDP-HDZ. I nijedna od tih stranaka, šta god javno govorili, nisu pretjerano protiv. U politici ljubav i rat najkraće traju."

Profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Amer Osmić naglašava da je najveći gubitnik bh. društvo, odnosno njeni građani i građanke.

"Naprosto BiH, njeno društvo stagnira i mi nemamo uopće vremena da se bavimo ovim stvarima kojima se bavimo u ovom trenutku, na ovaj način, nego naprosto ja stičem dojam da donosiocima političkih odluka ova stagnacija, ovaj status quo, da se ništa ne dešava, zapravo itekako odgovara. Oni onda nemaju onu naglu potrebu da s euhvate u koštac sa onim problemima koji građane tište najviše. Ne vjerujem da je ključlni problem građana BiH ko će činiti parlamentarnu većinu, nego da je neko čini, da imamo osobe na funkcijama koje trebamo imati i da konačno neki program i strategije i sve ono što je za dobrobit građana se pokrene."

Navodi da sa druge strane imamo instituciju visokog predstavnika u koju mnogi političari u BiH u zadnje vrijeme daju oslonac da bi ona trebala da riješi sve naše ključne probleme.

"Ukoliko mi kao društvo nismo u stanju sa onima koje smo birali, da donesemo, izaberemo vlade, mislim da bi bilo najbolje da damo građanima BiH ponovo šansu da izaberu one koji eventualno mogu brže, bolje složiti taj famozni mozaik koji se zove Federalna vlada BiH."

"Ako se već zakazuje Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i sjednica u petak, očigledno je da Osmorka i HDZ imaju informaciju šta će uraditi gospodin Schmidt. Očigledno da računaju da imaju prohodnost kroz Zastupnički dom", kazao je politički analitičar Denis Čarkadžić, te dodao:

"Ako se tačno ispostavi ovo što smo vidjeli danas, pogotovo ova prva odluka koja je ad hoc, neka mi neko objasni šta je to ako nije suspenzija Ustava Federacije, odnosno jednog njegovog dijela? Gospodin Schmidt će reći super, imate vi svoj Ustav, odnesite ga kući ovih 10 dana dok se ne provede ova procedura, biće onako kako ja kažem sad, a ond akad se to završi vratite Ustav na snagu, Dakle zo nisu izmjene amandmanske koje ostaju. Potpuno je fokus, s namjerom, pomjeren na gospoina Schmidta. Šta je s austavnom obavezom Lende, Stojanovića i Bradara? O tome niko živ ne govori. Mi smo ovdje skuhana žaba gdje je potpuno normalno 20 godina da izađeš, kao neko ko je u politici, kažeš mi se ne možemo dogovoriti i to je to. Njima je ustavna obaveza da isporuče vladu i premijera."

Naglašava da će Schmidt, šta god donese, nastaviti proces vraćanja nas unazad 20 godina.

"Ključna stvar je što on ovu zemlju gura nazad u etničko. Iza Schmidta će nam ostati nešto što nije popravljivo i što će zemlju na kraju, bojim se, dovesti do disolucije."

Psiholog Bojan Šošić smatra da je Schmidt donošenjem odluke 2. oktobra zaslužio mjesto u udžbenicima političke teorije kao jedan negativan primjer upravljanja ovakvim situacijama.

"Bojim se da se više ne nadam d aće izabrati neki drugi kurs kojim bi to popravljao. Nažalost, čini mi se da su svi izgledi d aće stvari ići u produbljivanje. Da bi se provelo ono u čemu je čitav smjer tokova na političkoj sceni, mislim da bi morao napraviti zaista duboke rezove, a ne znam koliko je spreman na to."

federalna.ba

Sead Numanović Amer Osmić Denis Čarkadžić Bojan Šošić
Svetlana Cenić Sead Numanović
0 09.11.2023 19:41
Sead Numanović jutarnji program Dobro jutro, BiH!
0 31.10.2023 20:38
Odgovorite ljudima Denis Čarkadžić Sead Numanović Amer Osmić Bojan Šošić
0 26.04.2023 22:01
Adi Ćerimagić Sead Numanović Haris Plakalo kandidatski status
0 14.12.2022 22:35
Almir Terzić Bojan Šošić
0 29.11.2022 17:18