Schmidt u Rimu: Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem hitni prioritet za vlast u BiH
(Izvor: Ilustracija/Raport)

Schmidt u Rimu: Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem hitni prioritet za vlast u BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt učestvovao je na sastanku "Grupe prijatelja Zapadnog Balkana" u Rimu na kojoj se razgovaralo o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona.

Teme sastanka kojem su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, bile su ekonomske perspektive i evropske integracije regiona.

Schmidt se također sastao sa Alexanderom Schallenbergom, ministrom vanjskih poslova Austrije, Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Janom Marianom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike, te je s njima razgovarao o političkoj situaciji u BiH i regionu Zapadnog Balkana.

"Visoki predstavnik je naveo da će otvaranje pristupnih pregovora biti jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu. Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem je hitni prioritet za organe vlasti u BiH. Stoga je potrebno u kratkom roku provesti reforme sa ciljem poboljšanja integriteta izbora kako bi se osigurala uspješna organizacija lokalnih izbora zakazanih za oktobar ove godine. Nadalje, visoki predstavnik je naglasio da institucije BiH moraju djelovati efikasno i u punom kapacitetu kako bi rješavale i druge prioritete da bi BiH na proljeće mogla zvanično započeti pregovore o članstvu u EU", naveli su iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Inicijativu "Prijatelji Zapadnog Balkana" su 2023. godine pokrenule Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija, kako bi se ubrzalo pristupanje EU i integracija regiona. Schmidt je, kako se navodi, izrazio zahvalnost na produktivnim razgovorima tokom sastanka, kao i na jačanju regionalnog opredjeljenja za pozitivne političke procese i za ostvarivanje zajedničkih ciljeva država Zapadnog Balkana na njihovom putu ka integraciji u EU.

federalna.ba/AA

Christian Schmidt Rim Grupa prijatelja Zapadnog Balkana
Christian Schmidt Izborni zakon BiH
0 20.04.2024 17:58
Christian Schmidt CIK BiH
0 19.04.2024 15:10
Christian Schmidt predavanje
0 18.04.2024 13:02
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54
Aleksandar Vučić Christian Schmidt
0 04.04.2024 18:49