Schmidt: Centralna banka BiH je ključni faktor makroekonomske stabilnosti države

Schmidt: Centralna banka BiH je ključni faktor makroekonomske stabilnosti države

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt boravio je danas u posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH).

U razgovoru s guvernerom CBBiH Senadom Softićem, visoki predstavnik je naglasio da je CBBiH, kao državna institucija uspostavljena Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ključni faktor stabilnosti države te da kontinuitet njenog rada, neometano izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza i politička nezavisnost ne smiju biti dovedeni u pitanje.

- CBBiH je ove godine obilježila 25 godina uspješnog rada. Za to vrijeme, u složenim i izazovnim okolnostima u Evropi, svijetu i Bosni i Hercegovini, monetarna stabilnost zemlje je održana kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti. U takvim vremenima, uz specifične unutrašnje prilike, CBBiH je morala ulagati iznimne napore kako bi, uz monetarnu stabilnost, očuvala nezavisnost i kredibilitet institucije. Upravo zbog okolnosti u zemlji, u prošlosti, a i trenutno, valutni odbor i stabilnost koju ova vrsta monetarne politike pruža pokazali su se kao najprikladnije rješenje za BiH - izjavio je u razgovoru guverner Softić.

Dodao je da svih 25 godina rade u interesu države, privrede i građana Bosne i Hercegovine i tako će biti i u narednom periodu.

Vrijeme pred nama je vrijeme novih izazova. CBBiH će nastaviti djelovati u okviru svog mandata i nastojati na sve buduće izazove, adekvatno odgovoriti, uz unapređenje svog poslovanja i zadržavanje kredibiliteta i povjerenja kao najdragocjenije imovine koju CBBiH ima – saopćeno je iz Centralne banke BiH.

federalna.ba/Fena

Christian Schmidt Centralna banka Bosne i Hercegovine
Christian Schmidt Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta
0 24.11.2022 13:15
Christian Schmidt Danijel Simić
0 23.11.2022 22:32
Christian Schmidt Reisul-ulema Husein ef. Kavazović
0 16.11.2022 15:08
Gabriel Escobar Christian Schmidt SAD
0 10.11.2022 22:16
Centralna banka Bosne i Hercegovine depozit
0 05.11.2022 09:30