Prilog: Indira Šehić

Scenarij kojeg se EU bojala, na slovačkim izborima pobijedio Robert Fico, čovjek sklon Kremlju

Populistička promoskovska stranka, predvođena bivšim premijerom Robertom Ficom, pobijedila je na parlamentarnim izborima u Slovačkoj nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi. Stranka SMER-SSD imala je jasno vodstvo, sa gotovo 24 posto glasova, uprkos tome što su izlazne ankete sugerisale pobjedu liberalne centrističke stranke.

Robert Fico (Robert Fico), koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Slovačkoj, pozivajući se na antizapadno i prorusko raspoloženje, mogao bi po četvrti put predvoditi naciju Evropske unije nakon što je ponovo promijenio političke brzine. Tokom tri decenije karijere, Fico je vješto igrao između proevropskih mainstream i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, pokazujući spremnost da promijeni kurs u zavisnosti od javnog mnijenja ili promijenjene političke realnosti. Adnan Huskić, politički analitičar:

„U tom smislu, iskren da budem, mislim da je to veoma bitno za shvatiti, ključni razlozi jesu ustvari greške prethodne vlasti, sada već, evo, prethodne vlasti, prije nego što je to neko, kako mi volimo reći, posmatrajući politiku EU, to „kretanje ka desno,“ ka populizmu, ka strankama koje su bliže Rusiji itd.“

Među prvima koji su čestitali Robertu Ficu je premijer Mađarske Viktor Orban (Viktor Orbán), koji je čestitku uputio na društvenoj mreži X:

„Pogodite ko se vratio! Čestitke Robertu Ficu na neupitnoj pobjedi na slovačkim parlamentarnim izborima. Uvijek je dobro raditi zajedno s patriotom. Radujem se tome."

Fico je u protekle četiri godine zauzeo ekstremnije pozicije koje uključuju napade na zapadne saveznike, obećanja da će zaustaviti vojnu podršku Kijevu, kritike ruskih sankcija i prijetnje da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za NATO za Ukrajinu. Adnan Huskić:

„Što se Ukrajine tiče, jer vidite da je tu, ustvari, vrlo skučen prostor državama da neku potpuno novu politiku uvedu. U tom smislu, ne mislim da se ovdje radi o nečemu što bitno utječe na dinamiku unutar EU.“

Vezano za budućnost Evrope i EU, treba uzeti u obzir, kakvu bi ulogu Slovačka politika u novom svjetlu mogla u svemu tome igrati. Navodi Huskić i dodaje:

„Mi smo imali već do sada pobjede desničara ili ljudi koji bi se mogli podvesti pod jednu širu grupu populista, kao što je, recimo gospođa Meloni (Giorgia Meloni) u Italiji. Međutim, ne znači to nužno da će doći do jedne potpune transformacije politike, niti okretanja na neku drugu stranu.“

Kada je riječ o sveukupnoj evropskoj politici, politici Evropske unije i kako će se izbori u Slovačkoj na nju odraziti, čeka se naredna godina, navodi politički analitičar Adnan Huskić:

„Naravno, šta to znači za evropsku politiku, prvenstveno će biti vidljivo nakon izbora naredne godine za Evropski parlament. I mislim da su oni, ustvari, ključni. Njih treba posmatrati da bismo vidjeli gdje, kako i na koji način se politika u EU pomjera i čemu teži. Ovo su izbori od kojih ja ne očekujem nikakve suštinske promjene u smislu kursa koji je Slovačka do sada imala.“

 

Slovačka Robert Fico Federalni radio
sport Federalni radio
0 11.12.2023 18:17
Vijesti u 17 Federalni radio
0 11.12.2023 16:54
sport Federalni radio
0 10.12.2023 23:32
Vijesti u 22 Federalni radio
0 10.12.2023 22:59
sport Federalni radio
0 10.12.2023 18:02