Prilog: Lejla Hodžić

Savez samostalnih sindikata BiH podržao rudare

Savez samostalnih sindikata BiH daje punu podršku rudarima Zenice i njihovom zahtjevu da im budu isplaćene zaostale plaće, saopćeno je nakon sjednice Predsjedništva Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Razmatrana su i druga aktuelna pitanja, među kojim je i da je 19 granskih sindikata potpisalo akt kojim se utvrđuje jedinstvo, legitimitet i legalnost za održavanje novog kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine iskazuje punu podršku Sindikatu radnika rudnika Federacije BiH, a posebno rudarima u Zenici koji se bore za svoja prava, rečeno je na pres konferenciji u Sarajevu. Predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez istakao je da su industrijski sindikati uvijek bili na jednoj strani i jedinstveni:

U nas su najmanja primanja. Radnik u metalnoj industriji ima 1.200 maraka. I to je jasno ko dan. Neozbiljno su shvatili poslodavce i sindikat parlamentarci pa su odbili ovaj zakon. Sad će ga ozbiljnije shvatiti zato što ćemo zajedno s poslodavcima izaći na proteste, pred Parlamentom i natjerati ih da urade ono što trebaju uraditi.“

 

Ranije su zajedničkim aktivnostima sa Udruženjem poslodavaca predložili izmjene zakona kojim bi bilo omogućeno povećanje plaća zaposlenim u realnom sektoru do 400 maraka, ali to nije odobreno. U tom smislu Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH, kaže da sindikati daju punu podršku poslodavcima za izmjene zakona:

Apsolutno dajemo podršku i Udruženju poslodavaca u ovom trenutku i donošenju takvog zakona, jer ako saberete samo 594 marke, koliko je sada zagarantovana plaća u Federaciji BiH, i dodate li 400 maraka, dobićete ono 1.000 maraka, ono što smo cijelo vrijeme tražili, ali ne populistički poput kolega već na jedan normalan način.“

 

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državnih službi, sudske vlasti i javnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine Samir Kurtović izjavio je da je 19 granskih sindikata potpisalo akt kojim se utvrđuje jedinstvo, legitimitet i legalnost za održavanje novog kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH:
Poznato je da su u SSSBiH bile dvije grupacije, jedna naša koja podržava Mevludina Bektića i druga sa Selvedinom Šatorovićem, te da u SSSBiH postoje 22 granska sindikata. Na tom sastanku predstavnici iz Brisela su predložili da se održi jedinstven kongres, napravi jedinstvo i prevaziđu razlike koje su na štetu radnika.“

Kurtović je dodao da su oni dali saglasnost da bude održan jedinstven kongres, ali da je to odbio kolega Selvedin Šatorović. 

Federalni radio Savez samostalnih sindikata BiH
Federalni radio Vijesti u 17
0 25.05.2024 18:28
sport Federalni radio
0 25.05.2024 18:21
sport Federalni radio
0 24.05.2024 23:51
Vijesti u 22 Federalni radio
0 24.05.2024 21:46
Vijesti u 17 Federalni radio
0 24.05.2024 17:42
sport Federalni radio
0 24.05.2024 17:30