Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Ekstremna vremenska dešavanja u zemljama osjetljivim na klimatske promjene dovela su do gladi među više od 27 miliona djece prošle godine, saopćila je u utorak humanitarna organizacija Save the Children.

Ta cifra predstavlja nagli rast od 135 posto u odnosu na 2021. godinu, navela je ova humanitarna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji u analizi uoči otvaranja klimatskog samita COP28 u Dubaiju u četvrtak.

Navodi se da djeca čine skoro polovinu od 57 miliona ljudi koji su gurnuti u krizne nivoe akutne nesigurnosti hrane ili još gore u 12 zemalja zbog ekstremnih vremenskih prilika 2022. godine, prema podacima iz IPC sistema za nadzor stopa gladi.

Od tih 12, najviše su pogođene zemlje na Rogu Afrike, a Etiopija i Somalija imaju oko polovinu od 27 miliona djece koja su suočena s glađu, saopćio je Save the Children.

- Kako vremenska dešavanja povezana s klimom postaju sve češća i ozbiljnija, viđat ćemo drastičnije posljedice po živote djece – navodi izvršna direktorica organizacije Inger Ashing u izjavi.

Humanitarna organizacija pozvala je čelnike koji se sastaju na COP28 u Dubaiju da poduzmu akciju u vezi s klimatskom krizom tako što će prepoznati djecu kao "ključne agente promjene", ali i šire da se pozabave drugim uzrocima nesigurnosti hrane kao što su sukobi i slabi zdravstveni sistemi.

Save the Children naveo je situaciju u Somaliji, koja se smatra jednom od najranjivijih zemalja na klimatske promjene, zatvorena u začaranom krugu suša i poplava.

U izvještaju se navodi da su nedavne obilne kiše i poplave koje su zahvatile brojne dijelove zemlje raselile oko 650.000 ljudi, od kojih su polovina djeca.

Na drugom mjestu, organizacija je navela da je dva miliona djece u Pakistanu ostalo akutno pothranjeno nakon poplava koje su prošle godine zahvatile trećinu zemlje.

Organizacija procjenjuje da širom planete 774 miliona djece – ili jedna trećina globalne dječje populacije – živi s dvostrukim uticajima siromaštva i visokog klimatskog rizika.

U izvještaju objavljenom prošle sedmice, Save je naveo da će se ove godine više od 17,6 miliona djece roditi gladno, što je jedna petina cifre zabilježene prije više od decenije, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Save the children klimatske promjene
papa Franjo klimatske promjene Konferencija UN-a o klimatskim promjenama
0 02.12.2023 11:30
Dubai fond klimatske promjene
0 01.12.2023 11:37
klimatske promjene gubitak ekonomija
0 28.11.2023 08:35
papa Franjo klimatske promjene
0 27.11.2023 21:45
Ujedinjeni Arapski Emirati klimatske promjene
0 27.11.2023 15:14