Sattler i Lagumdžija istakli ključni značaj reforme pravosuđa za evropski put

Sattler i Lagumdžija istakli ključni značaj reforme pravosuđa za evropski put

Važnost reforme pravosuđa za evropski put Bosne i Hercegovine, kao i snažno partnerstvo između EU i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u ostvarenju napretka ključni su zaključci sastanka koji je šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU Johann Sattler održao danas sa predsjednikom VSTV-a BiH Halilom Lagumdžijom i direktorom Sekretarijata VSTV-a Admirom Suljagićem u Delegaciji EU.

- Osvrćući se na nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH, ambasador Sattler je naglasio potrebu da VSTV intenzivira svoj rad u cilju potpune primjene novih zakonskih odredbi. Ambasador Sattler je takođe istakao značajnu podršku koju EU pruža VSTV-u BiH u provedbi reformi - navodi se. 

Predsjednik VSTV-a Lagumdžija je izrazio spremnost VSTV-a da provede sve dogovorene aktivnosti vezane za reformu pravosuđa. Uz podršku projekata koje finansira Evropska unija 'Podrška EU reformi pravosuđa u BiH' i 'EU4Justice', Sekretarijat VSTV-a BiH priprema Akcioni plan za provedbu usvojenih izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH.

Ambasador Sattler i predsjednik VSTV-a Lagumdžija suglasili su se oko važnosti primjene svih relevantnih evropskih i međunarodnih standarda, posebno preporuka Venecijanske komisije, u procesu izrade novog zakona o VSTV-u, s ciljem očuvanja nezavisnosti pravosuđa u BiH i osiguranja pravne sigurnosti.

- Sagovornici su istakli da Evropska unija ostaje snažan partner VSTV-u BiH u uspostavi funkcionalnog i efikasnog pravosudnog sistema koji će djelovati u najboljem interesu svih građana u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

federalna.ba/Fena

Halil Lagumdžija Johann Sattler
Zukan Helez Angelina Eichhorst Johann Sattler donacija EU
0 30.11.2023 11:55
stambeno zbrinjavanje bivša SFRJ Johann Sattler
0 29.11.2023 13:19
VSTV BiH nasilje žene Halil Lagumdžija
0 29.11.2023 11:38