videoprilog Maje Begtašagić (Federacija danas)

Sarajevski dani poezije ove godine u online formatu

Sarajevski dani poezije, baština duga 59 godina, ovaj put u online formatu. U okviru ove manifestacije Društvo pisaca Bosne i Hercegovine i ove godine dodjelit će nagradu “Bosanski stećak”.

Radimo, učimo, družimo se u virtuelnom svijetu. U ovom neobičnom vremenu sve više nam trebaju prostori duhovnog ispunjenja, zajedništva, kritičkog diskursa, bijega od stvarnosti, smisla postojanja. Takvi prostori su i oni književni kakve nam nude Sarajevski dani poezije.

"Sarajevski dani poezije nastoje da zadrže duh čak i u ova doba kada više ne možemo da sjednemo zajedno, kada ne možemo da razgovarama, ali ovo nas je natjeralo da koristimo sve mogućnosti koje nam pružaju informacione tehnologije', izjavio je pjesnik Nenad Tanović.

Spoznati i shvatiti, propitivati i promišljati, proširivati vlastite granice, putem jezika i riječi, putevi su pjesnički koji su okupili brojne umjetnike, tako da je digitalno doba za njih samo prednost.

"Neku noć u srijedu su bili tu i iz Ljubljane, i iz Skoplja i Zagreba i naši iz vana - nisam siguran da bi toliko mogli realizovati u normalnim uslovima', kazao je Tanović.

Simbol Dana poezije je nagrada Bosanski stećak, koja će biti dodijeljena pjesnikinji Biseri Alikadić, autentičnom ženskog glasu koji je iznjedrio 16 knjiga poezije. Njena poezija i proza atipični su za vrijeme i prostor na kojem su nastajali. Preokupacijama, temama, jezikom i izrazom Bisera Alikadić stvorila je intrigantan, hrabar i provokativan opus.

Vedar i pozitivan duh, slobodan i oštar, koji u sebi nosi Bisera Alikadić, nastoje održati i u Sarajevskim danima poezije, na temeljima tradicije, i shvatanja naših osobenosti i kulturnih identiteta.

federalna.ba

 

Sarajevski dani poezije Bosanski stećak
Bisera Alikadić Sarajevski dani poezije
0 19.12.2020 19:05