videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

Sarajevska hagada dostupna u dva termina, novina je BiH u prahistorijsko doba - ulaz je besplatan

Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama. To su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovim riječima ICOM najavljuje manifestaciju Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u BiH. Inače, ova manifestacija, koja je počela danas trajat će do 18. maja.

Od 1977. godine Međunarodni savjet muzeja ima inicijativu kao predstavnik svjetske muzejske zajednice, s vizijom za jednaku važnost prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine. Muzeji širom BiH već punih 17 godina su uključeni u ovaj projekt. Ovogodišnja tema je Moć muzeja.

“Moć je u ljudima koji dolaze u muzej, u našoj publici koja prati naš rad i podržava sadržaje koje mi nudimo”, kaže Lebiba Džeko, etnologinja u Zemaljskom muzeju BiH.

Viša kustosica i zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić upozorava: “Svi muzeji - neki manje, neki više – u zadnjem su planu i nemaju ulogu u društvu, ulogu u odgoju, ulogu u edukaciji, na način na koji bi trebali imati”.

Usprkos njihovoj teškoj materijalnoj, ali i pravnoj situaciji, muzeji ne odustaju, njihova misija se kroz godine uspješno uvećava podižući svijest o važnosti muzeja i njihovom doprinosu razvoju društva.

“Trudimo se, radimo na tome, previše ciljeva je koji bi se trebali ispuniti, ali jedan od važnijih jest usmjeravanje najmlađih generacija”, dodaje Marić.

Zemaljski muzej BiH je tokom dana organizirao četiri radionice, uglavnom za najmlađe, original Sarajevske hagade dostupan je u dva termina, stalne postavke na odjeljnjima su otvorene, a novina je i otvoreni depo u sklopu stalne postavke BiH u prahistorijsko doba. Za vrijeme manifestacije ulaz je besplatan.

federalna.ba

Zemaljski muzej BiH Evropska noć muzeja Noć muzeja
Evropska noć muzeja Noć muzeja Bihać Muzej USK
0 16.05.2022 16:48
Zemaljski muzej BiH 134. godišnjica
0 01.02.2022 12:52
Tomislavgrad Noć muzeja
0 29.01.2022 10:53