Upriličena 'Noć muzeja' u Tomislavgradu
(Izvor: Fena/Mario Lončar)

Upriličena 'Noć muzeja' u Tomislavgradu

Kulturno-informativni centar (KIC) Tomislavgrad, u suradnji s Franjevačkim muzejom Tomislavgrad, i ove godine je organizirao Noć muzeja u sklopu koje su sinoć upriličene dvije izložbe.

U Gradskoj Galeriji KIC-a u Tomislavgradu otvorena je izložba pod nazivom "Raj-moj kraj", akademskog slikara  Enisa Redžepagića Heka se sastoji od ciklusa radova u tehnici akril i ulje, a kroz 23 slike autor je na svojstven način prikazao duvanjski zavičaj.

Također, u prostorijama Franjevačkog muzeja ''Fra Jozo Križić'' u Tomislavgradu otvorena je izložba ''Pogled u dubine''.

Tema ove izložbe prilično je neobična pa su umjetnici (Josipa Ćosić, Nikolina Leutar, Ante Braovac i Vinko Šarac ) u skladu s tim pripremili nekonvencionalnu izložbu koja se sastoji od glavnog eksponata koji je prilično velik i zauzima cijelu prostoriju, koja je pretvorena u špilju gdje se posjetitelji mogu ušetati  u nevjerojatnu umjetničku instalaciju.

- Cilj ove izložbe je posjetiteljima omogućiti jedinstveno iskustvo, iskustvo podzemlja u galerijskom prostoru. Zbog toga smo u galeriji Franjevačkog muzeja Tomislavgrad napravili kompletnu rekonstrukciju špilje. Proces stvaranja ove jedinstvene umjetničke instalacije traje više od 4 mjeseca. Za vrijeme 14. međunarodne speleološke i znanstvenoistraživačke ekspedicije Ponor Kovači-izvor špilja Ričina posjećivali smo špilje i učili od znanstvenika istraživača kako bismo mogli što vjerodostojnije dočarati ovo iskustvo - kazao je kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Božo Milić kazao je kako na izložbi posjetitelji mogu vidjeti paleontološka i arheološka otkrića te saznati mnogo o ekologiji i životinjama, koja svoja staništa imaju u špiljama i jamama duvanjskog kraja uključujući i najpoznatije stanovnike podzemlja, šišmiše.

Za posjete  su sinoć također otvorene Džudža Džaferova džamija, pravoslavna crkva sv. Nikole i spomen-bazilika sv. Nikole Tavelića kao i sve stalne postave muzeja.

federalna.ba/Fena

Tomislavgrad Noć muzeja
Tomislavgrad požar
0 31.03.2024 16:36
krijumčarenje ljudima migranti Granična policija Bosne i Hercegovine Kamensko Tomislavgrad
0 26.01.2024 16:54
Livno Tomislavgrad Kupres Nova godina
0 30.12.2023 15:44