videoprilog Šejle Džindo (Federacija danas)

Sarajevo Photography Festival - mjesto susreta i kulturnog razvoja

Treći Sarajevo Photography Festival mjesto je susreta i kulturnog razvoja - predstavlja radove više od 50 međunarodnih umjetnika. Cilj je promocija fotografije kao moćnog medija, ali i ideje humanosti koja se krije iza te profesije.

Radionice, predavanja, predstavljanja raznih fotografskih žanrova - događaji su koji zaokružuju misiju Sarajevo Photography Festivala. Ovogodišnja tema ujedinjena je u engleskom pojmu 'intersection', koji se odnosi na mjesto susreta. To je povod za propitivanje uloge fotografije u modernom društvu na globalnom planu.

„Festival ne samo da je imao prijave na takmičarski dio nego ove godine imamo i saradnje sa 4 festivala i mislim da je upravo to taj intersection koji pravimo ove godine - spajamo različite vizije, kulture, poglede na fotografiju“, kazala je Aida Redžepagić, direktorica Sarajevo Photography Festivala.

Direktorica Kranjskog fotografskog festivala Fenanda Prado-Verčič ističe kako danas svako može fotografisati: Svako ima mobitel sa kamerom i može napraviti fotografiju - međutim, problem je kako pročitati to djelo i kako adekvatno interpretirati taj sadržaj koji sve više proizvodimo“.

Jedni od ključnih primjera toga bili su sinoćnja izložba palestinske autorice, kao i današnja gostujuća izložba slovenskog fotografskog festivala. Interkulturna razmjena najbolji je način za prikazivanje benefita ovog medija. A, pored dobre volje umjetničke saradnje, važna je i podrška institucija.

„Mi imamo ogromnu saradnju, čak ne znamo ni sve umjetnike koji dolaze ovdje i sarađuju ne samo u kulturi nego i na svim drugim poljima“, kazao je Zvone Žigon, zamjenik ambasadora Slovenije u BiH.

Šef Odjela za komunikacije EU-a u BiH Ferdinand Koening istakao je kako su umjetnost i kultura izrazito važni za cijelu Evropsku uniju - one prevazilaze granice svijesti i granice naroda, a naravno, sama Unija je projekat zasnovan na spajanju nacija.

Umjetnost uvijek otvara dijalog. Kako djeluje kao refleksija stvarnosti, praćenjem kulturne ponude dobija se uvid u globalnu socijalnu dinamiku. A, fotografija kao medij je možda i najuspješnija - iza nje je oko koje zna identificirati relevantnu temu i aktuelni socijalni problem.

federalna.ba

Sarajevo Photography festival
Sarajevo Photography festival
0 27.05.2024 16:46
Sarajevo Photography festival
0 24.05.2024 13:50
Sarajevo Photography festival
0 15.03.2024 09:08
Sarajevo Photography festival Sarajevo Photography Festival 2023. Sarajevo
0 25.06.2023 19:10
Sarajevo Photography festival
0 23.06.2023 21:16