Salvini predlaže poreske olakšice za crkvena vjenčanja
(Izvor: Ilustracija)

Salvini predlaže poreske olakšice za crkvena vjenčanja

Desna stranka Liga italijanskog zamjenika premijera Mattea Salvinija predlaže da parovi koji se vjenčaju u crkvama dobiju poreske olakšice do 20.000 eura.

Taj iznos bi pomogao i u subvencionisanju  visokih troškova vjenčanica, prstenja, fotografija i ostalih troškova vezanih uz ceremoniju. Prijedlog je kasnije proširen i na građanska vjenčanja, jer je opozicija upozorila da je Italija sekularna država.

Prema ovom prijedlogu, novac bi  bio dostupan parovima čiji je bruto godišnji prihod manji od 23.000 eura i koji su državljani Italije najmanje deset  godina. Na ovan način Salvinijeva stranka nastoji da se suprotstavi naglom padu brakova koji se slave uz vjerski obred, posebno među mladim Italijanima, izvještava milanski list "Il Corriere della Sera".

U dokumentu predstavljenom Donjem domu italijanskog parlamenta navodi se da je između 2019. i 2020, usred pandemije Covida 19, broj brakova sklopljenih uz vjerski obred opao za 67,9 posto,  dok je broj građanskih brakova smanjen za 28,9 posto.

Poslanici Lige kažu da su razlozi koji mlade parove drže podalje od oltara i koji ih navode da razmišljaju samo o građanskom braku prvenstveno ekonomske prirode, jer je "građanski brak sam po sebi manje zahtjevna proslava od vjerskog braka".

Za sada nije jasno da li će vladajuća partija "Braća Italije" premijera Giorgie Meloni i Forza Italija Silvija Berlusconija podržati  ovaj prijedlog. 

federalna.ba/Srna

poreske olakšice crkvena vjenčanja