Salkić i Hurtić: Ove godine intenzivirani napadi na Bošnjake u RS-u
(Izvor: AA)

Salkić i Hurtić: Ove godine intenzivirani napadi na Bošnjake u RS-u

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić i Almir Hurtić upozorili su danas da su napadi na Bošnjake u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska ove godine intenzivirani i postali brutalniji, a povratnicima se ne garantira sigurnost.

Oni su organizirali pres-konferenciju u Banjoj Luci nakon posljednjeg slučaja kada je maloljetni dječak pretučen u Policijskoj stanici Osmaci u Republici Srpskoj jer, prema tvrdnjama njegovog oca, nije okrivio momke iz sela za događaj kojem nije prisustvovao. Dječaku su konstatirane povrede glave, vrata, lijeve ruke i noge.

Salkić je ocijenio da su napadi i prijetnje na Bošnjake koji se dešavaju direktna posljedica politike koju zagovara i provodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a implementira je Vlada tog entiteta na terenu.

- Kontinuirano se provodi sistemska diskriminacija Bošnjaka u svim sferama društva. Ponašanje policije, ne samo u ovom slučaju nego i drugim brojnim slučajevima, narušava ustavnu poziciju konstitutivnih naroda i građana jer se policija ponaša kao policija pravoslavnog entiteta, za šta nema nikakvog utemeljenja u Ustavu i zakonima - naveo je Salkić.

Poslanici su naglasili da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne poštuje Ustav koji je predvidio i propisao nacionalnu strukturu uposlenih u ministarstvima, pa tako i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Naime, od 7.000 zaposlenih u Ministarstvu samo je 330 Bošnjaka i 62 Hrvata.

Podvukli su da ponašanje policije u Policijskoj stanici Osmaci prema dječaku koji su saslušan bez prisustva staratelja ili advokata, jasno pokazuje kršenje procedura i zakona te oni koji su to uradili trebaju biti sankcionirani i udaljeni iz policijskih struktura.

Zbog toga su zatražili da MUP udalji iz službe one koji su zlostavljali i maltretirali dječaka, da bez odlaganja implementira ustavnu odredbu o nacionalnoj zastupljenosti u policijskim strukturama, te da javnost obavijeste o ishodu istraga i počiniocima napada na Bošnjake u Višegradu, uznemiravanje Bošnjaka u Bratuncu, pokušaj ubistva jednog Bošnjaka u Bratuncu i koje su radnje poduzeli.

Pozvali su i visokog predstavnika, Delegaciju Evropske unije, predstavnike Ambasade Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu proces redefiniranja organizacije policijskih struktura na način da on bude u službi svih građana, a ne produžena ruka politike.

Ranije je MUP RS-a osudio svaki vid nasilničkog ponašanja, te najavio da će u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa njima postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti.

federalna.ba/Fena

Ramiz Salkić Almir Hurtić