videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Sajam mesa i ribe u Semberiji – bogat meni mliječnih i mesnih delicija

Sajam mesa i ribe u Semberiji bio je prilika da se ukaže na težak položaj proizvođača, ali i neophodne mjere sanacije štete prouzrokovane pojavom afričke kuge.

Posjetioci su mogli da uživaju u bogatom meniju mliječnih i mesnih delicija. Mesari su podijelili svoja iskustva, otkrivajući tajne pripreme specijaliteta, dok su gosti imali priliku da saznaju sve o domaćim metodama proizvodnje mesa koje čuvaju zdravlje i tradiciju. Jedan od najvećih aduta sajma bila je mogućnost da se kupci direktno povežu s proizvođačima,

Industrija mesa neprestano se razvija, a sajmovi su pravo mjesto za predstavljanje novih tehnologija. Ovaj događaj nije samo prilika za prezentaciju najnovijih trendova u industriji, već i mjesto gdje se susreću tradicija i inovacija u pripremi, preradi i promociji mesa.

“Veoma je značajno održavanje ovakvih manifestacija posebno u svjetlu i globalizacije i opšte krize. Vidjeli smo, samo zemlje koje imaju svoju hranu mogu uspješno da prebrode te krize. I današnji sajam i naši mesoprerađivači zaista su značajni i mi se nadamo i u narednom peridodu da će oni povući još više proizvođača i usavršiti svoju proizvodnju i da ćemo moći naše proizvode da izvozimo više”, kazala je Slavica Marković, direktorica Područne privredne komore Bijeljina.

“Iskreno se nadam da će u narednim godinama lokalna zajednica imati više sluha i empatije za ovakve i slične događaje koji se organizuju na području našeg grada”, kazao je Milenko Zupur, organizator sajma i vlasnik mesne industrije.

Afrička kuga svinja stavila je industriju mesa pred ozbiljan test, ali sajmovi mesa pokazuju da je prilagodljivost ključ uspjeha.

“Virus još nije iskorijenjen, svuda je oko nas i sa te strane moramo svi odgovorno da se ponašamo. Moram reći da je Vlada RS-a isplatila sve štete kada je u pitanju afrička kuga, preko 25 miliona KM”, kazao je Saša Lalić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a.

Tokom sajma održani su brojni paneli i radionice na kojima su stručnjaci govorili o održivoj proizvodnji mesa i ekološkim metodama, ali i novim tehnologijama koje omogućavaju da meso bude još ukusnije i duže svježe. Posjetioci su tako imali priliku da nauče kako izabrati kvalitetne proizvode, kako da pripreme savršene roštilje ili, čak, tradicionalne suhomesnate proizvode kod kuće.

federalna.ba

Semberski sajam mesa Sajam mesa i mesnih prerađevina Sajam mesa i ribe
Sajam mesa i mesnih prerađevina Novembar fest Bijeljina
0 14.11.2022 19:41