Sajam mesa i ribe u Semberiji – bogat meni mliječnih i mesnih delicija
Sajam mesa i ribe u Semberiji bio je prilika da se ukaže na težak položaj proizvođača, ali i neophodne mjere sanacije štete prouzrokovane pojavom afričke kuge.
Posjetioci su mogli da uživaju u bogatom meniju mliječnih i mesnih delicija. Mesari su podijelili svoja iskustva, otkrivajući tajne pripreme specijaliteta, dok su gosti imali priliku da saznaju sve o domaćim metodama proizvodnje mesa koje čuvaju zdravlje i tradiciju. Jedan od najvećih aduta sajma bila je mogućnost da se kupci direktno povežu s proizvođačima,
Industrija mesa neprestano se razvija, a sajmovi su pravo mjesto za predstavljanje novih tehnologija. Ovaj događaj nije samo prilika za prezentaciju najnovijih trendova u industriji, već i mjesto gdje se susreću tradicija i inovacija u pripremi, preradi i promociji mesa.
“Veoma je značajno održavanje ovakvih manifestacija posebno u svjetlu i globalizacije i opšte krize. Vidjeli smo, samo zemlje koje imaju svoju hranu mogu uspješno da prebrode te krize. I današnji sajam i naši mesoprerađivači zaista su značajni i mi se nadamo i u narednom peridodu da će oni povući još više proizvođača i usavršiti svoju proizvodnju i da ćemo moći naše proizvode da izvozimo više”, kazala je Slavica Marković, direktorica Područne privredne komore Bijeljina.
“Iskreno se nadam da će u narednim godinama lokalna zajednica imati više sluha i empatije za ovakve i slične događaje koji se organizuju na području našeg grada”, kazao je Milenko Zupur, organizator sajma i vlasnik mesne industrije.
Afrička kuga svinja stavila je industriju mesa pred ozbiljan test, ali sajmovi mesa pokazuju da je prilagodljivost ključ uspjeha.
“Virus još nije iskorijenjen, svuda je oko nas i sa te strane moramo svi odgovorno da se ponašamo. Moram reći da je Vlada RS-a isplatila sve štete kada je u pitanju afrička kuga, preko 25 miliona KM”, kazao je Saša Lalić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a.
Tokom sajma održani su brojni paneli i radionice na kojima su stručnjaci govorili o održivoj proizvodnji mesa i ekološkim metodama, ali i novim tehnologijama koje omogućavaju da meso bude još ukusnije i duže svježe. Posjetioci su tako imali priliku da nauče kako izabrati kvalitetne proizvode, kako da pripreme savršene roštilje ili, čak, tradicionalne suhomesnate proizvode kod kuće.
federalna.ba