Sadiq Khan prvi u historiji osvojio treći mandat gradonačelnika Londona
(Izvor: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Sadiq Khan prvi u historiji osvojio treći mandat gradonačelnika Londona

Sadiq Khan izborio je pobjedu za treći uzastopni mandat gradonačelnika Londona, trijumfirajući nad svojom konzervativnom protivkandidatkinjom Susan Hall s velikom većinom glasova.

Budući da je svih 14 izbornih jedinica sada objavilo svoje rezultate, Khan je izašao kao pobjednik s ugodnim vodstvom.

Aktualni gradonačelnik je dobio 44 posto glasova, u usporedbi s Hallovih 33 posto, što je rezultiralo uvjerljivom većinom od 276.428 glasova.

Unatoč špekulacijama koje su upućivale na potencijalnu pobjedu Hall, Khanov solidan učinak u različitim izbornim jedinicama glavnog grada učvrstio je njegovu poziciju.

Tokom izborne kampanje vladalo je iščekivanje većeg odaziva birača, naročito u vanjskim četvrtima, gdje konzervativna podrška tradicionalno ima prevagu. Međutim, Khanova sposobnost da mobilizira podršku u širokom spektru demografskih grupa pokazala se ključnom u osiguravanju njegove pobjede.

Konzervativna stranka suočila se s izazovnim vikendom, pretrpjevši poraze u trkama širom Engleske i Velsa.

Khanov put do političkog uspjeha obilježen je skromnim počecima i predanošću javnoj službi.

Rođen u porodici migranata iz Pakistana, odrastao je u stanu u vlasništvu općine, a otac mu je radio kao vozač autobusa.

Nakon studija prava na Univerzitetu Sjeverni London, Khan je započeo karijeru advokata, specijaliziravši se za ljudska prava. Njegov aktivizam često je bio usmjeren na pitanja odgovornosti policije i transparentnosti Vlade.

Khanova politička karijera započela je 1994. godine, kada je izabran za lokalnog vijećnika Laburističke stranke u londonskoj četvrti Tooting.

Od tada se uspinjao na ljestvici, da bi ušao u povijest kao prvi muslimanski gradonačelnik Londona 2016. godine, a sada i kao prvi koji je tri puta zaredom na čelu glavnog britanskog grada.

federalna.ba/AA

Sadiq Khan London
London genocid u Srebrenici Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici Marš mira
0 30.06.2024 18:10
London psi vlasnici
0 21.05.2024 14:37