SAD: Uvedene sankcije mijanmarskoj državnoj kompaniji za eksploataciju dragulja
(Izvor: AA)

SAD: Uvedene sankcije mijanmarskoj državnoj kompaniji za eksploataciju dragulja

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su uvele sankcije državnoj kompaniji za eksploataciju i trgovinu dijamantima i drugim dragim kamenjem u Mijanmaru, kao odgovor na nasilnu represiju hunte nad demonstrantima protiv vojnog udara.

Uvrštavanjem Myanma Gems Enterprise na crnu listu SAD namjeravaju vojni režim ostaviti bez ključnog izvora finansiranja, saopšteno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Ta kompanija je pododjeljenje Ministarstva rudnika Mijanmara i odgovorna je za gotovo sve aspekte rudarstva dragog kamenja u zemlji, uključujući dozvole, licenciranje, provođenje propisa i marketing, za žad i drago kamenje.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će se sankcije provoditi "dok vojni lideri učestvuju na tržištu dragulja u Nay Pyi Tawu, pod pokroviteljstvom Myanma Gems Enterprise".

"Nametanjem ciljanih sankcija, šaljemo jasan signal vojsci da će SAD nastaviti pojačavati pritisak na tokove prihoda režima sve dok ne prestane sa svojim nasiljem, ne oslobodi sve nepravedno pritvorene, ukine vanredno stanje i telekomunikaciona ograničenja i vrati Mijanmar na put demokratije ", rekao je Blinken.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela vojni udar i preuzela vlast pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara, a vojna hunta je odgovorila represivnim intervencijama.

Hunta je ubila ukupno 614 osoba, a ovaj broj uključuje i osam osoba koje su ubijene u četvrtak, podaci su Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima.

Saopšteno je da je vojska uhapsila još 2.857 ljudi.

federalna.ba/AA

SAD Mijanmar
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Aleksej Navaljni Aleksej Navalny SAD Rusija Bijela kuća Jake Sullivan
0 18.04.2021 17:09
žrtve pucnjava SAD Wisconsin Somers
0 18.04.2021 13:58
Joe Biden Japan SAD Kina Yoshihide Suga
0 17.04.2021 13:06