Ruski patrijarh Kiril reagirao na komentar pape Franje da on ne bi trebao biti 'Putinov ministrant'

Ruski patrijarh Kiril reagirao na komentar pape Franje da on ne bi trebao biti 'Putinov ministrant'

Ruska pravoslavna crkva kritizirala je danas papu Franju jer je pozvao ruskog patrijarha Kirila da ne bude "ministrant Kremlja", upozorivši Vatikan da će takve izjave naštetiti dijalogu između dviju crkvi, prenijela je ruska novinska agencija RIA.

Papa Franjo je rekao u intervjuu za italijanski list Corriere Della Sera da patrijarh Kiril, koji podržava ruski rat u Ukrajini, "ne bi trebao postati Putinov ministrant".

Ruska pravoslavna crkva ocijenila je da je "žalosno što je Papa mjesec i pol nakon što je razgovarao s Kirilom nastupio takvim tonom."

- Papa Franjo izabrao je pogrešan ton da bi prenio sadržaj tog razgovora - ocijenila je Moskovska patrijaršija, ne spomenuvši konkretno izraz "ministrant". 

Ruska patrijaršija je dodala da takve izjave neće pridonijeti uspostavi konstruktivnog dijaloga između Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, što je naročito potrebno u sadašnje vrijeme, navodi se u saopćenju.

Patrijarh Kiril (75), bliski Putinov saveznik, tvrdi da je rat u Ukrajini štit od Zapada koji smatra dekadentnim, posebno iz razloga što Zapad prihvata i podržava prava homoseksualnih osoba.

Papa Franjo (85) zatražio je sastanak s Putinom u Moskvi u vezi s Ukrajinom, ali je Kremlj u srijedu rekao da o tome još uvijek ne postoji konsenzus.

Moskovska patrijaršija objavila je da je Kiril rekao papi u razgovoru 16. marta da zapadni mediji ne izvještavaju korektno i istinito o situaciji u Ukrajini.

Kiril je rekao da je sukob u Ukrajini počeo 2014. godine kada su demonstranti srušili s vlasti proruskog predsjednika.

Dodao je da se od tada progoni stanovništvo koje govori ruskim jezikom, ali je izrazio "tugu i bol zbog sukoba koji traje u Ukrajini".

- Naravno, ova situacija je za mene jako bolna. Moje stado je s obje strane sukoba, oni su većinom pravoslavci - rekao je Kiril.

Patrijarh Kiril podsjetio je i da je na kraju ere Sovjetskog Saveza Rusiji bilo obećano da se NATO neće pomaknuti ni centimetra prema istoku. Međutim, to obećanje je prekršeno, navela je patrijaršija.

SAD i NATO negiraju da je Rusiji dato takvo obećanje, ističući da suverene države trebaju same odlučivati o svojoj sudbini i da mogu slobodno aplicirati za članstvo u savezu, za koji tvrde da je isključivo odbrambeni i da ne predstavlja prijetnju Rusiji.

federalna.ba/Fena

patrijarh Kiril papa Franjo