Ruska ambasada u BiH komentirala učešće člana Predsjedništva BiH na Krimskoj platformi

Ruska ambasada u BiH komentirala učešće člana Predsjedništva BiH na Krimskoj platformi

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini objavila je na Facebook stranici da je izuzetno razočarana učešćem pojedinih članova Predsjedništva BiH na sastanku takozvane "Krimske platforme".

To je po mišljenju Ruske ambasade bila van konsenzusa neuravnotežena odluka.

- Još jednom pozivamo naše partnere iz BiH da budu razumni i uravnoteženi. U suprotnom odgovornost za sve posljedice hipotetičkog pogoršanja bilateralnih odnosa snosit će oni koji se rukovode ne osnovnim interesima svojih naroda i građana nego nalozima vanjskih mentora – poručili su iz Ambasade.

Dodaju da je "Rusija više puta naglašavala da pitanje državne pripadnosti Krima, a koje je riješeno u punom skladu sa normama međunarodnog prava i voljom naroda poluostrva, jeste zatvoreno".

- Nikakvi naporni pokušaji, praćeni glasnim propagandnim brbljanjem, ne mogu promijeniti svršeni čin. Pseudoargumenti u vezi izražavanja solidarnosti sa Ukrajinom u kontekstu ruske specijalne vojne operacije ne drže vodu. Radi se o borbi protiv prihvaćene kijevskim režimom neonacističke ideologije, a koja se svakodnevno oličava u sadističkom ubijanju civilnog stanovništva, uključujući djecu, i to na podli način. I upravo zbog toga stav određenih bh. političara se shvata kao apsolutno nelogični. Oni deklariraju svoj antifašizam i odmah ponavljaju kijevske nacionalističke parole i skandacije. Ne vidjeti nacističku komponentu u djelovanju zvaničnog Kijeva znači nemati ni razuma ni srca – smatra Ruska ambasada.

Kažu da "ništa osim žaljenja ne izaziva težnja pojedinih političkih predstavnika bošnjačkog naroda da se neselektivno, suprotno dejtonskoj proceduri konsenzusa o vanjskopolitičkim pitanjima, pridruže nezakonitim antiruskim ograničenjima".

- Takvu servilnost prema Zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sagovornici iz apsolutne većine islamskih država. Više puta smo davali izjave i iznosili argumente da Rusija u svojstvu garanta Mirovnog sporazuma, ni na koji način nije zainteresirana za destabilizaciju BiH. Sve priče o takozvanom malignom uticaju Moskve raspiruju naši zapadni oponenti, koji nastoje da zadrže Bosnu i Hercegovinu u potlačenom, bukvalno porobljenom stanju, uprkos svim slatkim riječima o "evropskom raju". Moskva ne riječima već djelima pokazuje koje prednosti mogu izvući i privredni subjekti i obični građani BiH od ravnopravne i obostrano korisne saradnje sa Rusijom u vrijeme kada je u stvari cijela Europa u strahu od neminovnih ekonomskih kataklizmi – navedeno je danas na Facebook stranici Ruske ambasade u BiH.

federalna.ba/Fena

Ambasada Ruske Federacije Rusija Predsjedništvo BiH