Rusija i Venecuela poduzimaju korake kao odgovor na zamrzavanje imovine na Zapadu
(Izvor: Ilustracija/Ariana Cubillos)

Rusija i Venecuela poduzimaju korake kao odgovor na zamrzavanje imovine na Zapadu

Rusija i Venecuela planiraju poduzeti korake kao odgovor na zamrzavanje svoje imovine na Zapadu, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Imamo svoje planove. Venecuela također ima namjeru da poduzme neke korake. Tako da je razmjena iskustava u ovoj oblasti vrlo, vrlo korisna. Mi ćemo tražiti pravdu”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u glavnom gradu Venecuele Karakasu sa svojim kolegom Yvanom Gilom.

Napominjući da su on i Gil razmijenili mišljenja o ovom pitanju tokom međusobnih razgovora, Lavrov je rekao da Venecuela trpi zbog politike SAD-a i njenih saveznika, koju je opisao "varvarskom i grabežljivom".

Rekao da se zapljena aviona Boeing 747-300 koji pripada venecuelanskoj kompaniji Emtrasur od SAD-a 12. februara "uklapa u svjetonazor odgovarajuće politike".

"Pored situacije sa avionom... venecuelanski novac i državne rezerve, kao i ruske državne rezerve, zamrznute su u nizu zapadnih zemalja. Ovo je, naravno, grubo i flagrantno kršenje kako međunarodnog prava, tako i prakse vođenja civilizovanih odnosa u trgovini, investicijama i bilo kojoj drugoj sferi”, dodao je Lavrov.

Lavrov je rekao da su odnosi Rusije i Venecuele dostigli stabilan nivo strateškog partnerstva i da su se dvije zemlje dogovorile da povećaju tempo i obim saradnje u oblasti nuklearne energije i proizvodnje nafte.

Gil je sastanak sa svojim ruskim kolegom ocijenio produktivnim, rekavši da će nastaviti raditi na jačanju međudržavnih odnosa.

Lavrov je razgovarao i sa predsjednikom Venecuele Nicolasom Madurom.

federalna.ba/AA

 
Sergey Lavrov Venecuela zamrzavanje imovine