'Rusija 24' objavila video napada navodno s logom BBC-a koji tvrdi da je snimak lažan

'Rusija 24' objavila video napada navodno s logom BBC-a koji tvrdi da je snimak lažan

Ruski državni kanal 'Rosija24' danas je prikazao video snimak s logom BBC-a u kojem se tvrdi da su Ukrajinci raketirali željezničku stanicu u Kramatorsku, objavio je BBC na svom portalu. 

BBC je danas potvrdio da je video s njegovim logom u kojem se navodi da je prošlonedjeljni raketni napad na željezničku stanicu izvela Ukrajina lažan.

Snimak daje lažni utisak da je BBC potvrdio da su ukrajinske oružane snage ispalile projektil koji je ubio desetine ljudi u Kramatorsku.

- BBC nije proizveo taj video, a naša istraga o napadu je u toku. Još nije bilo moguće provjeriti izvor projektila - navela je britanska medijska kuća. 

Čini se da je snimak nastao na proruskim profilma na društvenoj aplikaciji Telegram, ali se proširio na Twitter, Facebook i YouTube.

Također je emitiran na ruskoj državnoj televiziji.

- Neujednačena upotreba jezika, pravopis koji ne koristi BBC, način na koji je napisano prezime Zelenski i korištenje snimka mrtvih tijela ukazuju na to da je video lažan - navodi se u odgovoru redakcije BBC-a.

Uredničke smjernice BBC-a ograničavaju upotrebu takvih slika bez jakog opravdanja, a uvijek im prethodi upozorenje.

Njihov ured za medije je naglasio da "BBC poduzima mjere da se video ukloni. Pozivamo ljude da to ne dijele i da provjere vijesti na web stranici BBC News.”

federalna.ba/Fena

Kramatorsk Ukrajina Rusija BBC
Rusija prijateljska utakmica fudbal nogomet
0 25.09.2022 11:39
Ukrajina Rusija referendum Vijeće sigurnosti UN
0 25.09.2022 09:03
Ukrajina Rusija Đuro Kozar Dnevnik 2
0 24.09.2022 21:01
mobilizacija Rusija Beograd Srbija
0 24.09.2022 20:03
Vladimir Putin mobilizacija Rusija
0 24.09.2022 17:36