'Romantično putovanje kroz maglu', knjiga nagorjela ratom i njegovana ljubavlju

'Romantično putovanje kroz maglu', knjiga nagorjela ratom i njegovana ljubavlju

'Romantično putovanje kroz maglu', deseta samostalna knjige Denisa Dželića pisana je u formi romana mada, kako je kazao autor, ne ispunjava u potpunosti sve parametre tog žanra. Obrazlažući naslov knjige autor ističe da život može biti surov, ali nikad u toj mjeri da ubije romantizam u nama.

- Ovije nas maglama beznađa, protjera iz domovine, ali ne dira u ljubav koja je u nama. Baš zbog te ljubavi mi i vrijedimo. Romantizam voli maštati, a i život je ljepši u mašti, u purpurnim maglinama žudnje. Pa i sjećanja dobiju sjaj, romantizam obriše patinu kao prašinu i ona su čista i lijepa. Ova knjiga je nagorjela ratom, njegovana ljubavlju. Tri ljubavi Tahirova života (Jasmina, poezija, domovina) isprepliću se u knjizi - ističe autor.

Za 'Romantično putovanje kroz maglu' autor kaže da je pisana u prekidima, u periodu od 2012. do 2019., zbog bolesti s kojom se borio.

- Vjerovatno je to i utjecalo da se sivi i oblačni tonovi uvuku u temu i tekstove knjige. Teško je odrediti formu pisanja i svrstati moja djela u žanr romana, pripovijetke ili novele. Volim se igrati i pisati poetsko-prozne zapise koji se prstenasto nadovezuju na određenu temu. U napisanim djelima koketiram sa prirodom, veličam je kao božanstvo i opisujem, volim osjetiti njen miris ili pred očima prasak boja koje vriju iz metafora - kazao je.

Nova knjiga obojena je, naglašava, sivilom i ovijena maglama kako i sam naslov nagovještava. Roman se sastoji iz tri dijela - Magluštine, Plutanje i Romantično putovanje u nestanak.  Kaže zadovoljan je, iako u knjizi dominiraju nijanse pepeljaste i sivomaslinaste boje.

- Negdje duboko u meni šapuće stoik Marko Aurelije:  'Duša ima boju čovjekovih misli'. Uzroci su odsutnost svjesnosti i budnosti. Još spavam i sanjam. Ne idem naprijed, u Banjoj Luci sam 90-tih. Kćerke još djevojčice, čitam im poeziju, one se smiješe, ponekad kane i pokoja suza zbog Keruše ili Breze, ali i dječiji  osmijeh u 'Ježevoj kućici', supruga vesela, sretna, odiše  kultura, osjeti se ljubav. I tu je kraj, rat kuca na vrata i svaki korak dalje vodi u maglu, neizvjesnost, strahove, progonstvo. Mojim gradom harala je smrt, sa kapuljačom preko glave, hodala polako od vrata do vrata. Tako je i moje časno ime došlo na red.  Poštenje nije bilo dovoljno moćno oružje, uhvatio sam se za nadu i snove, ali me je kao polen maslačka otpuhalo na kraj svijeta. Kad sam se prenuo, progledao i postao svjestan svog stanja, bilo je kasno. Proletio je život, sebe nisam mogao prepoznati. A navalile magluštine, pa boleštine, a vremena bivalo sve manje. Ostali su tek stoicizam i romantika da me časno povedu u nestanak i ova knjiga kao mrtvi svjedok mog postojanja - pojašnjava Dželić kako je nastala knjiga.

Knjiga 'Romantično putovanje kroz maglu' objavljena je u Izdavačkoj kući Planjax iz Tešnja. Autor kaže da je još nije držao u rukama, omirisao. Ne želi da mu knjiga dođe poštom, pregledaju je carinici, oštete korice. Dosad je uglavnom sve knjige prezentirao publici na Sajmu knjige u Sarajevu, ali prošle godine pandemija je zatvorila sva vrata i putovanja. Valjda će, nada se, ove godine moći putovati.

Pisac Denis Dželić porijeklom je iz Banje Luke, od 1993. godine živi u Danskoj. O rodnom gradu piše i objavljuje i u "Banjalučkim žuborima", koje uređuje književnik Ismet Bekrić. Za dobrovoljni rad u educiranju bh. djece u osnovnoj školi dobio je pohvalu danskog Ministarstva za izbjeglice, a četiri godine bio je aktivan i u organizaciji "Danska pomoć izbjeglicama". Djela su mu prevođena na više jezika.

federalna.ba/Fena

Denis Dželić